Zavřené kino obchodním centru Zlaté jablko ve Zlíně. (14. března 2020) | foto: ČTK

GLOSA: Na restart filmového průmyslu jde 92 milionů. To bude pranice

  • 4
Rada Státního fondu kinematografie připravila v reakci na situaci způsobenou epidemií covid-19 tři mimořádné výzvy. Žádosti už přijímá, celkově půjde na restart kin, distribuci i podporu novinek 92 milionů korun. Kvůli urychlení bude rozhodovat i bez expertních analýz - a to může vyvolat spory.

Mimořádné situace vyžadují mimořádná řešení, vzkázal fond. „Podpora míří do těch oblastí českého filmového průmyslu, které potřebují jako první urychlený restart. Tedy na znovuotevření kin, vývoj audiovizuálního díla včetně hraných seriálů a do distribuce,“ vysvětlila předsedkyně Rady Helena Bendová.

 „Vzhledem k tomu, že v současné chvíli je rozhodující rychlost opatření, bude rada výzvu pro kina a na distribuci rozhodovat výjimečně bez expertních analýz,“ dodala Bendová. Což sice statut fondu umožňuje, ovšem rada se tak připravila o krycí pojistku v případě protestů neuspokojených žadatelů. 

Výjimečná výzva určená pro kina rozdělí 50 milionů korun, a to zejména na zajištění bezpečnosti provozu v souvislosti s epidemií a na propagaci českých či evropských filmů. Deset milionů jde na podporu různých druhů distribuce, dvanáct milionů pomůže filmům již dříve podpořeným, ale nyní ohroženým, protože náklady na jejich přerušenou kampaň se zvýší.

Na vývoj hraných celovečerních filmů, seriálů a dokumentů, za nimiž stojí nezávislý producent, tedy nikoli televize, pak půjde dvacet milionů korun. Pouze tady zůstávají v platnosti obvyklé externí posudky, které hodnotí jak uměleckou kvalitu, tak ekonomickou rozvahu projektů. 

A právě expertní bodování představuje argument, jímž se radní mohou zaštítit proti námitkám typu „proč on grant dostal, a já ne“. U mimořádné výzvy pro kina a distribuci takový obranný štít chybí a jakkoli za koronaviru víc než jindy platí, že kdo rychle dává, dvakrát dává, měl by se fond připravit na pranici.