Hlavní hrdinové filmu Snowboarďáci - Vojtěch Kotek (Rendy) a Jiří Mádl (Jáchym)

Hlavní hrdinové filmu Snowboarďáci - Vojtěch Kotek (Rendy) a Jiří Mádl (Jáchym) | foto: Falcon

Snowboarďáci míří na obrazovku

  • 1
Může se zázrak zopakovat potřetí? Nejprve se Snowboarďáci stali hitem kin a jejich hrdinové Vojtěch Kotek a Jiří Mádl idoly mladých. A teď přichází na obrazovku v třídílné verzi, kterou ČT uvádí po tři nadcházející pondělní večery.

Svěží horská komedie o první "pánské jízdě" šestnáctiletých kluků, smolařských dobyvatelů sportovní slávy i svůdných dívek, v níž zazářila také Ester Geislerová nebo Jiří Langmajer, přes noc proslavila režiséra Karla Janáka.

Filmař, který už pracuje na dvou dalších příbězích se stejnou klíčovou dvojicí herců, se však zdráhá odhadnout, jak seriálová verze jeho prvotiny zabere.

"Já jsem k Snowboarďákům vůbec kritický, a pokud jde o seriál, tehdy se nenatočila spousta plánovaných scén, které v něm mohly být navíc, takže televizní podoba obsahuje spíše rozšířené verze situací známých z filmu," brzdí Janák velké očekávání. "Ale těch pár lidí, kteří už seriál viděli, říká, že je lepší než film. Je prý srozumitelnější, celistvější, drží víc pohromadě," dodává.

Sám se na televizní Snowboarďáky dívat nebude: "Možná se podívá rodina. Já vím, jak vypadají, navíc dodělávám Rafťáky," zmínil letní komedii podobného typu, která do kin vejde 9. března 2006. V té době bude točit krimikomedii Ro(c)k podvraťáků, jejíž první klapka už padla; premiéra se plánuje na 2. listopad 2006.

Na otázku, zda seriál Snowboarďáci zvedne druhou vlnu mánie, Janák odpovídá: "Těžko říct, mladí na televizi tolik nekoukají. Ale film jsem točil tak, abych se bavil já a mí vrstevníci, přesto pak do kin chodili i dříve narození. Takže tajně doufám, že případná druhá mánie zrozená obrazovkou se dotkne právě starších diváků," baví se Janák představou, jak nadšené dopisy Kotkovi a Mádlovi začnou psát pro změnu maminky a babičky.

Sledovanost už vůbec nechtěl tipovat: "Já ty koláče neumím, ani nevím, co proti Snowboarďákům vysílají jiné stanice. Řekněme, že se na ně bude dívat čtvrtina ze všech lidí u televize – i když většina fanoušků už je má nakoukané z DVD, leda by je lákalo obě verze porovnat. A jestliže v kinech film vidělo přes šest set tisíc lidí, bylo by pěkné, kdyby u televize jich byl milion."

,