Bran Stark, kterého hraje Isaac Hempstead Wright.

Bran Stark, kterého hraje Isaac Hempstead Wright. | foto: HBO

Sází se na finále Hry o trůny, favoritem Železného trůnu je Bran Stark

  • 106
Po slavnostní newyorské premiéře se poslední řada Hry o trůny blíží k televiznímu startu stanovenému na 14. dubna. Už nyní se i v Česku sází, která z postav seriálu v souboji o Železný trůn vyhraje. Podle bookmakerů Fortuny na něj v závěrečném dílu usedne Bran Stark, jehož hraje Isaac Hempstead Wright.

Kandidátů na královskou korunu  Západozemí je více, ovšem Bran Stark u sázkařů vede s kurzem 2,5:1. Následuje miláček dámského publika Jon Snow, na něhož je vypsaný kurz 3,75:1, poté bastardova sestra Sansa Stark, kterou provází kurz 5:1, a Daenerys Targaryen má pravděpodobnost výhry 7:1.

„Kurzy na vítěze prošly časovým vývojem. Ještě loni byli favority Jon a Daenerys, ale podívali jsme se za hranice a přidali jsme do nabídky nově Brana Starka,“ upozorňuje expert Fortuny Roman Kovařík.

„Na druhou stranu v celém příběhu už bylo během let tolik zvratů, že to rozhodně nelze brát jako definitivu,“ dodává Kovařík.

Ve fantasy Hra o trůny si lze vsadit i na to, kdo přežije či zahyne. Podle kurzů Fortuny mají nejvyšší šanci na přežití Samwel Tarly (1,25:1) a Arya Stark (1,28:1), naopak zemřít by měli Jorah Mormont, Jaime Lannister, prostopášná královna Cersei Lannister nebo černý drak Drogon.

Fanoušci mohou tipovat dokonce i toho, kdo královnu Cersei zabije, nebo finální počet přeživších draků, a to v rozmezí od tří kusů do nuly. „Jestli zůstane na konci naživu více než jeden drak, což předpokládá kurz 2:1, tak to bude moc,“ odhaduje Kovařík.