43. MFFKV - Christopher Lee

43. MFFKV - Christopher Lee - Mezinárodní filmový festival, Karlovy Vary (9. července 2008) | foto: Petr Topič, MF DNES

Saruman zahájil karlovarskou misi trpělivým podepisováním

Na karlovarský festival dorazil Christopher Lee, čaroděj Saruman z Pána prstenů a hrabě Dooku z Hvězdných válek. Britského herce večer před Grandhotelem Pupp přivítal prezident filmové přehlídky Jiří Bartoška.

Leeho okamžitě odchytili fanoušci bažící po autogramech. Herec, který ve Varech osobně uvede v divácky oblíbené sekci Půlnoční filmy svého slavného Draculu, se podepisoval dlouho a trpělivě, takže se dostalo skoro na všechny.

Se svou téměř dvoumetrovou štíhlou postavou a tajuplnou, zasmušilou tváří s pichlavým pohledem a hlubokým hlasem byl Christopher Lee předurčen pro démonické typy a hrdiny temných charakterů, které hrál především v hororech.

V posledních letech jej v pozici velké mezinárodní hvězdy etablovaly role v hollywoodské sérii Hvězdné války a trilogii Pán prstenů, v níž vytvořil postavu čaroděje Sarumana.

S režisérem Timem Burtonem pracoval Lee na filmech Ospalá díra (1999), Mrtvá nevěsta (2005) a Karlík a továrna na čokoládu (2005).

Šestaosmdesátiletý herec jako mladík za druhé světové války sloužil jako pilot u speciální zpravodajské jednotky Královského vojenského letectva v Jižní Africe, Rhodesii a v Jugoslávii.

Poté se věnoval jenom filmu. Před kamerou však více než deset let dostával relativně menší role sportovců a šermířů. Teprve v roce 1957 pronikl Lee do mezinárodního povědomí rolí v hororu Frankensteinova kletba.

V dalších filmech ztělesnil Lee drsné i sympatické postavy. Například romantickou roli sira Henryho v přepisu Doylova díla Pes baskervilský (1959) nebo proslulého detektiva Sherlocka Holmese v kriminálním příběhu Sherlock Holmes a náhrdelník smrti (1962).

,