Sahara

Sahara - Fotografie z filmu Sahara | foto: Bontonfilm

Sahara, již válcují tanky

  • 2
Má-li film název Sahara a slibuje dobrodružný žánr, divák se těší na říznou akci se šťavnatou romancí. Po dvou hodinách však odchází s pocitem, že viděl zmateční sestřih čtrnácti rádoby bondovek v režii Hnutí Duha.

Tvůrci si s vyprávěním, jež vzniklo podle románu Cliva Cusslera, dávají na čas.

Dlouhá historická bitva v úvodu napoví, že půjde o ztracenou loď. Dlouhé putování současnými rekvizitami zase znázorní, že hrdinové, které představují Matthew McConaughey a Steve Zahn, se živí jako námořní badatelé.

A vzápětí se McConaughey už v Africe seznámí s Penelope Cruzovou. Jí sluší i brýle paní doktorky, jemu se kapky vody lesknou na svalnatých pažích.

A protože pátrání po lodi i lékařčino hledání morové nákazy naberou náhodou stejný směr, zdá se, že může propuknout slibná směs Indiany Jonese a Africké královny.

Dělba práce je jasná: Zahn zařizuje legraci, McConaughey sílu, Cruzová půvab.

Jenže úhledný pár Sahary nemá dost šarmu na  jiskření, jež  sršelo mezi hrdiny Africké královny Humphrey Bogartem a  Katharine Hepburnovou, a také akčními prvky, neřkuli vtipem se Sahara nemůže rovnat archeologovi Jonesovi.

Od chvíle, kdy se zjeví na scéně podezřelý obchodník s vysedlými lícními kostmi, se nekonečné minuty čeká na první slušnější honičku, snímanou souběžně na řece a na souši.

Další dobrý nápad přinese po půlhodince seskok spoutaných hrdinů z jedoucí dodávky i s kusem auta a jejich následné putování i surfování pískem.

Mezitím se rozvíjí africká indiánka, neboť zlý náčelník – černý diktátor podporovaný bílým zloduchem – svaluje své zločiny na nevinný kmen, který po vzoru Apačů řádí na koních a žije ve skalním městě.
 
Jenže ani u čisté mayovky Sahara nezůstane. Do míst, která přímo volají po mumiích, skarabech, hadech, pavoucích či tajemných hrobkách, povolá CIA ekologickou hrozbu, toxické odpady, jakož i tanky, letadla a vrtulníky, o výzbroji domorodého povstání nemluvě.

Ve finále dojde na postupy Jamese Bonda, s tím rozdílem, že dva rekové mají výhodu: jeden zachraňuje dámu, druhý svět. Tudíž má Sahara nejméně dva konce, další pak vysvětlují ekologicko-podnikatelsko-politické podhoubí. Tedy balast, jímž by se Africká královna a Indiana Jones neušpinili.

,