z filmu Konečně spolu

z filmu Konečně spolu | foto: Bontonfilm

RECENZE: Huntová při volbě mezi dvěma muži herecky nadprůměrně září

Bude jí čtyřicet, opustil ji manžel a její marnou touhu po mateřství neléčí ani učitelská profese. Navíc se vyrovnává se smrtí adoptivní maminky, náhlým zjevením své biologické matky, a pak se dostaví těhotenství. Zrovna ve chvíli, kdy to nejméně potřebuje, protože na obzoru je ten pravý – snad.

To je výchozí situace režijní prvotiny herečky Helen Huntové, která si přidělila i roli hlavní hrdinky dlouze váhající mezi slabošským exmanželem alias Matthewem Broderickem a novým možným partnerem v podání Colina Firtha.

Trailer Konečně spolu

Divačky mají jasno
Popravdě však devět z deseti divaček nechápe, proč mezi nimi postava Huntové vůbec kolísá – braly by totiž hned a všemi deseti Firtha s jeho věčným kouzlem neobratné spolehlivosti. Tím spíše, že tady mu výtečně sedí netypická kousavost skrývající minulé citové jizvy.

Konečně spolu

60 %

USA, 2007, 100 minut.

Režie: Helen Huntová

Hrají: Helen Huntová, Colin Firth, Bette Midlerová, Matthew Broderick.

Kinobox: 58 %

IMDb: 5.9

Totéž v bleděmodrém lze říci o hrdinčině výstřední pravé matce. Huboké trauma, které kvůli ní zaskočená dcera prožívá, působí až přepjatě, nicméně kouzelná Bette Midlerová ji hraje s takovou rozkoší a chutí, že by bylo škoda odstrčit ji na okraj příběhu.

Jinak však Konečně spolu patří k filmům, které neslibují ani strhující podívanou, ani napínavé záhady. Za pět minut je na scéně jasno: v charakterech i v žánru. Romance se přidržuje více zákonitostí melodramatu než komedie, čímž následuje současný obecný trend, ale na pár žertů si přece jen místo najde – třeba o tom, že Brit po vyčištění zubů už nesmí jíst, nebo kolem hrdinčiny pokoutní snahy získat matčin vlas pro test DNA. Pobaví rovněž literát Salman Rushdie, jenž si zahrál dobrácky chápavého gynekologa.

Film průměrný, výkony nadprůměrné

Televizně nenápadnou režii nahrazuje Huntová výrazným prostorem pro vlastní herectví: příjemně civilní, nelíčené (a nenalíčené). Průměrný film s nadprůměrnými hereckými výkony vypráví o těch nejobyčejnějších všelidských záležitostech – a to je zřejmě důvod, proč na festivalu v Palm Springs dostal cenu diváků.