Z filmu Hledá se Yetti | foto: Vertical Ent.

RECENZE: Hledá se Yetti. Na zábavné cestě kolem světa za 95 minut

  • 0
Retro má vždycky svůj půvab, dvojnásobný, pokud se týká britské koloniální éry, a trojnásobný, když využívá animovanou nadsázku. Za to všechno lze snímku Hledá se Yetti odpustit, že do značné míry opisuje verneovku Cesta kolem světa za 80 dní.

V originále se rodinný příběh z uznávaného studia Laika jmenuje Missing Link čili chybějící článek; jeho hrdina, klasický lord posedlý mýty, totiž hledá právě bájného tvora, jenž by stál ve vývojové křivce někde mezi opicí a člověkem. A s ním pak vyrazí za jeho záhadnými sněžnými bratránky do Himálaje.

Když se pomine rozverný skotský prolog, ve kterém se potkají dudy a příšerka z jezera Loch Ness, scenárista a režisér Chris Butler proslavený již stylovým debutem Norman a duchové buduje svou novinku nepokrytě na půdorysu Cesty kolem světa za 80 dní. 

Nechybí anglický klub, v němž animovaný dobrodruh uzavře sázku podobně jako ve verneovce Phileas Fogg, nechybějí pronásledovatelé, kteří se výpravu pokoušejí zmařit, a nechybí ani obdobný cestovatelský trojúhelník s exotickou kráskou a rekovým pobočníkem namísto sluhy Passepartouta.

Naštěstí však Butler každý závan milostného tokání rázně utne vtipnou akcí, jejichž místopisný sled vede sice více méně ve stopách Foggovy expedice, ale v protisměru. Od amerického Divokého západu včetně westernové rvačky v saloonu postupuje dostavníkem, vlakem i lodí až k indickým slonům.

Výtvarná stránka animace se nepokouší o fotografickou přesnost, o to je však poutavější a osobitější, třeba když si za bouře ve vlnách pohrává se změnami perspektivy nebo pod nejvyššími horami světa servíruje jačí hostinu včetně domorodých průpovídek typu „To si snad ze mě děláš jaka!“

Hledá se Yetti

65 %

Scénář a režie Chris Butler, USA 2019

IMDb: 6.7

Jistěže dojde i na poučky o přátelství napříč živočišnými druhy, ale návaly slov zpravidla vykoupí buď fascinující podoba ztracené civilizace, nebo akční žerty v duchu Indiany Jonese, v krápníkovém finále pak obojí naráz. A hlavně potěší, že do britského humoru nesmí ani v poslední minutě žádné romantické klišé.