RECENZE: Modrý Avatar přináší revoluční rozměr, ale také protivnou zelenou rétoriku

  8:00
Propagace sci-fi Avatar Jamese Camerona dosáhla takových rozměrů, že se ho diváci začali bát. Logicky, říká se, že pýcha předchází pád, a Cameron svůj film nekriticky adoruje už od první klapky. Myslet si můžeme své, ale po premiéře je jasné, že na pýchu má nárok. I když by mohla být menší. Avatar je revoluční, nikoli však revolučně dobrý.
Boj za svobodu utlačovaného lidu a zelenou planetu: i takovou tvář má Avatar Jamese Camerona.

Boj za svobodu utlačovaného lidu a zelenou planetu: i takovou tvář má Avatar Jamese Camerona. | foto: Bontonfilm

Modrý premiérový koberec, modré plakáty, modré postavy: Avatar dostal od svých tvůrců do vínku modrou jako jednotící barvu. Mnohem, víc by mu slušela zelená. Jestli je totiž pro Cameronův velkofilm něco příznačné, pak je to jeho nepříjemně tezovitý ekologický apel.

Zelená, jedině zelená

Boj za deštné pralesy, nepostradatelnost obnovitelných zdrojů, život v symbióze s přírodou jako jediná správná cesta - to vše nám režisér Titaniku, nejvýdělečnějšího filmu všech dob, servíruje jako na stříbrném podnose.

Avatar

70 %

Režie: James Cameron, 166 minut

Hrají: Zoe Saldana, Sigourney Weaverová, Sam Worthington

Kinobox: 83 %

IMDb: 7.9

Tedy abychom byli spravedliví: nejprve je ten podnos sotva viditelný. Pak ho ale tvůrci začnou leštit - jednou, dvakrát, třikrát a pro jistotu ještě po čtvrté, aby i těm nejméně chápavým došlo, co jim dojít má.

Že totiž vůbec není hezké, když kácíme stromy, vysáváme planetu a myslíme jen na své vlastní blaho. Kam se hrabe Al Gore a „jeho“ oscarová Nepříjemná pravda.

Když Cameronovi modří hrdinové z planety Pandora začnou vytahovat hesla jako „neberte nám naše lesy“ a hlavní hrdina Jake (Sam Worthington) po vzoru aktivistů zaútočí na mamutí bagry, člověk si z pocitu trapnosti začne sundávat 3D brýle (ne že by tím zelené ubylo).

Revoluční rozměr

Smutné je to o to víc, že na začátku si je naopak sundat odmítáme, tak působivou podívanou Avatar nabízí. Nově objevená planeta Pandora, kam nás zavádí, je místo jako vystřižené ze snu. Divukrásné, jiskrně barevné, šťavnatě živé, zkrátka dokonalé.

Z Cameronova filmu Avatar

Když do něj prostřednictvím speciálních 3D brýlí vplujeme, nemůžeme se na tu krásu vynadívat. Střídavě šilháme nad obroučky, abychom se přesvědčili, že se nám nezdá, a když zjistíme, že nikoli, zase se do ní uhranutě zahledíme.

Cameron vytvořil svět, který je nám povědomý, a zároveň se ničemu nepodobá. Svět, kde skutečně vládne pouze fantazie.

Nutno říct, že kouzlo Cameronova snímku netkví v trojrozměrnosti; respektive tkví v tom, jak nově dokáže s trojrozměrnou technologií pracovat. Nebudu přehánět, když řeknu, že Cameron je první režisér, který pochopil, jak ji využít ve prospěch, a nikoli tak jako jiní tvůrci na úkor samotného filmu.

Do diváckých řad neposílá smrtící kulky ani kopí (i když by mohl - akčními scénami rozhodně nešetří). Nebolí z něj oči, nepracuje s bezobsažným efektem. 3D formát bere jako bonbónek, odměnu pro diváka, který se chce dívat na svět opravdově. Není bezpodmínečně nutný, neobtěžuje a objevuje se jen tam, kde má doopravdy smysl.

Z Cameronova filmu AvatarZ Cameronova filmu Avatar

Co je ale nejpozoruhodnější, nepřidává „směrem ven“, nýbrž prohlubuje. Zatímco v nejnovějších 3D hororech stříká krev až do zadních řad, tady k nám dolétne maximálně kapka vody.

Stačí se chvíli dívat bez brýlí a zjistíme, že přední plán lze často sledovat bez nich: trojrozměrný efekt vytvářejí především detaily v plánech zadních. Výsledkem tak není realita vystupující z plátna, ale naopak svět, který vtáhne dovnitř.

Podobá se to pohledu z okna, obyčejnému, a přitom bohatému. Což je osvěžující, příjemné a nevtíravé. Dokonce tak, že za dvacet minut zapomeneme, že jsme přišli na „revoluční 3D film“.

A tady pozor. Právě v tom, jak Cameron pracuje s hloubkou prostoru (a v ničem jiném) Avatar skutečně revoluční je. Ještě žádný film nedokázal vytvořit tak věrohodnou iluzi prostoru. Stejně jako byl Cameron o krok dopředu, když před dvacet lety přišel s Terminátorem, je o krok dál i teď.

Vrtulky, mašiny a humor

Ostatně pozoruhodná je vedle technologie i výtvarná stránka filmu: od útlých třímetrových postav modrých obyvatel Pandory, přes nápadité kreatury z rostlinné i živočišné říše či propracované futuristické mašiny až po dechberoucí barevné valéry.

Premiéra Avataru - Leicester Square obehnaly plakáty filmuV londýnském kině Odeon na premiéře filmu Avatar - objektivem autorky

Jako průvodce po říši fantazie Cameron nezklamal. Při procházce krajinou Pandory nepřestává překvapovat hravými detaily (vzduchem se vznášejí „medúzky“, zářivé vrtulky a světélkující kořeny stromů). A co je ještě lepší, nechybí ani humor, který jsme tak milovali v jeho raných filmech.

Jake, který se do říše lidu Na’vi dostává ve formě genetického dvojníka člověka, totiž na začátku „zlobí“. Exmariňák, jehož válka přivedla na invalidní vozík, vcelku pochopitelně bojkotuje vojenskou disciplínu, a tak mu není zatěžko tu něco/někoho pošťouchnout, tu vlézt, kam lézt nemá. A hlavně to všechno vtipně glosovat.

Z Cameronova filmu Avatar

Problém nastane ve chvíli, kdy si uvědomí, že „má poslání“. Z cynického veterána se stává patetický řečník a vůdce „revoluce“, který jde proti „civilizačnímu zlu“. A utlačovaný, respektive bezcitnými armádními silami devastovaný lid zachraňuje před vyhlazením.

Když ani Ripleyová nebere

Cameron je jistě dobrý režisér, ale také megaloman a kazatel. A právě tato jeho stránka ničí vše dobré, co vytvořil Cameron - průvodce v prvních šedesáti minutách.

Nanicovaté projevy a prázdné dialogy tak nemůžou zachránit ani herci, respektive jejich počítačové „klony“. Jakkoli jsou výrazy tváří nečekaně dobře čitelné i v elektronické podobě (není sporu že trikaři z novozélandského studia odvedli skutečně špičkovou práci) a jakkoli věrohodně působí umělý jazyk, jímž se lidé na Pandoře mezi sebou domlouvají, výsledku to nijak nepomůže.

Sam Worthington a Zoe Soldana

Zoe Saldana, která hraje domorodkyni a Jakeovu lásku Neytiri, je neuvěřitelně svůdná (ne nadarmo se Avataru přezdívá „šmoulí porno“). Sam Worthington má svaly i šarm a v jeho šedomodrých očích se určitě utopí nejedna fanynka (a to i ve chvíli, kdy nejsou lidské, ale avatarské).

Ani Sigourney Weaverové alias bioložce Augustinové, specialistce na kulturu a jazyk Na´vi, nechybí osobitost (stačí, že první věta, kterou pronese, když ji proberou z hibernace, zní: „Kde mám sakra tu cigaretu?“). Máme tu lovestory i dramatický souboj. Přesto to nestačí. Herci, hybridy - úplně jedno, kdo je zrovna na scéně. Jak by řekl klasik: kde není co hrát, ani Ripleyová „nebere“.

Hybrid Avatar

Cameron se zkrátka tak jako spousta jiných režisérů, kterým dali do ruky miliardy a moc ovlivňovat masy (protože co jiného je dobrý marketing), nechal unést a pokoru ve vztahu k řemeslu nahradil bezobsažným gestem. Naznačil novou cestu, ale sám se zapomněl posunout.

Z Cameronova filmu Avatar

Po první hodině začne bezmála tříhodinový film drhnout a postupně ztrácí na atraktivitě. Dokonce ani závěrečná bitva, na kterou je režisér tak hrdý, nezabírá, ba co hůř - zřejmá inspirace bitevní choreografií Pána prstenů (domorodé masy na bájných zvířatech) prokládaná apokalyptickými výbuchy působí jako filmová svatokrádež.

Výsledný dojem z projektu, který by mohl být nejdražší v dosavadní historii filmu (přestože to producenti popírají), je tak více než rozpačitý.

Skoro by se chtělo říct, že hybridem není ani tak Avatar jako postava, nýbrž sám film. Podivná směs moorovského envinromentalismu, zemanovské poetiky a vinnetouovské naivity „říznutá“ estetikou Pána prstenů zůstává na půl cesty mezi proklamovanou revolucí a zcela průměrným velkofilmem.

Pokračování seriálu Volha? Museli bychom počkat na vrásky, říká Kryštof Hádek

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Desatero pro všechny, kdo rádi hlásají velké pravdy

12. března 2024

Premium Málokdo si zapamatuje, kdo si o víkendu připsal České lvy nebo Oscary, ale zato se bude ještě...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

VIDEO: Ypsilonka slaví šedesátiny velkou výstavou. Uteklo to, říká Lábus

19. března 2024  11:25

Velká retrospektivní výstava plná plakátů, dokumentů a rarit dává návštěvníkům vzpomenout na...

Posedlost a láska k hudbě. Olga Malířová Špátová natočila dokument o Petru Jandovi

19. března 2024  7:30

Před třemi lety oslovili přátelé Petra Jandy dokumentaristku Olgu Malířovou Špátovou, aby o něm...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...