Ze seriálu The Terror | foto: AMC

PRVNÍ DOJMY: Mrazivý teror na lodi Terror. Tak má vypadat žánr

  • 24
Mrazivý hororový seriál The Terror, který začíná vysílat AMC, asi nebude pro každého, třebaže jméno jednoho z producentů Ridleyho Scotta dává záruku. Ale za divácký pokus stojí ze dvou důvodů. Odkazuje k reálné polární výpravě a může sloužit rovněž jako učebnice žánru.

Dan Simmons ve stejnojmenné knize vyšel ze skutečné události, záhadného osudu britské polární výpravy Johna Franklina při hledání Severozápadní cesty. V roce 1847 u Arktidy uvázly beznadějně v ledu dvě lodi Královského námořnictva, Erebus a Terror. Co se dělo dál, se dodnes přesně neví.

Nikdo nepřežil, spekulovalo se o kanibalismu a šílenství posádky způsobeném otravou olovem, jímž se tehdy letovala víčka konzerv. Spisovatel Simmons, jehož průlomovým dílem v kategorii fantastiky se stal Hyperion, v předloze přidal k historickým faktům fiktivní nestvůru.

Za seriálovým projektem stojí David Kajganich, mimo jiné spoluscenárista hororu To. S celým týmem předvádí solidní žánrové řemeslo v praktických lekcích. Třeba jak se má pečlivě pracovat s pozadím: i za úzkým průhledem ze stanu se otevírá druhý plán s nekonečnou bílou pustinou.

Stejně účelně i ústrojně zvládají tvůrci skoky v čase. Samozřejmostí je dobová výprava od kostýmů po lodě a čluny, s jejichž proporcemi se vytváří obrazová perspektiva, svůj podíl na tíživé náladě odvedou také efekty. Třeba tvář utopence pod ledovými krami se před spaním těžko vyhání z paměti.

Modelová stavba pochopitelně vyžaduje spolehlivé herce v čele s Jaredem Harrisem a Ciaránem Hindsem, podstata dramatu totiž tkví ve vzájemných půtkách uvnitř izolovaného společenství polárníků. Což zároveň napovídá, že jde o příběh spíše „mužský“. A pokud se u něj ženy budou zimomřivě třást, může je zahřát vědomí, že se natáčel na chorvatském ostrově Pag.