Hrdinové třetí řady seriálu Případy 1. oddělení

Hrdinové třetí řady seriálu Případy 1. oddělení | foto: ČT

PRVNÍ DOJMY: Zlatej teletext! Případy 1. oddělení postihla nová doba

  • 94
Z třinácti premiérových dílů třetí a poslední série krimiseriálu Případy 1. oddělení, která poběží od 5. září, odtajnila ČT zatím jediný. I z něj se však dá vytušit, co se v pražské mordpartě změnilo.

Epizoda s názvem Flaška se vysílá jako druhá v pořadí, obsahuje už obě posily původního týmu, které hrají Barbora Bočková a Juraj Loj, a v závěru naznačí možný návrat kontroverzní postavy Miroslava Hanuše - v podstatě jako gesto profesního milosrdenství.

Že do několika případů se z důchodcovského postu svého hrdiny vloží i Bolek Polívka, již tvůrci prozradili předem, stejně jako odhalili témata zápletek převzatých opět z reality - včetně kauzy takzvaného taxivraha nebo války ruskojazyčných mafií.

Ve Flašce se smrt uvnitř podivného soužití muže, jeho družky a exmanželky zdánlivě vztahuje ke skutečné aféře s otravami metanolem, naštěstí Miroslav Vladyka coby policista outsider a Filip Blažek jako polda ranař odhalí nakonec pravdu.

Z třetí řady seriálu Případy 1. oddělení

Ovšem hlavní slovo i zásluhy jako by patřily dvojici nováčků, k nimž se Ondřej Vetchý coby šéf oddělení nejčastěji obrací a kteří svým projevem odpovídají spíše unifikovaným vyšetřovatelům novějších krimiseriálů než sestavě individualit, pro Případy 1. oddělení tak typických a tak zábavných.

Třeba se v příštích kapitolách ještě vytříbí jejich osobnosti i vztahy, včetně napětí mezi figurami Blažka a Loje, zatím však mladí jako by jen strojově dokládali vývoj doby. Spolu s růstem byrokracie - Vetchý musí věčně vykazovat, proč stoupají náklady - a s nástupem technologií, nad nímž si upřímně povzdechne „ Zlatej teletext!“

Naštěstí zůstává základní půvab věcného profesního zákulisí, ať už jde o ťafku z obvodního oddělení „Nás nezvou do zábavných televizních pořadů“, nebo o úmornou práci s usvědčováním jasného pachatele bez důkazů.

Otázkou zůstává, zda byla modernizace původního projektu, jakkoli umírněná, z tvůrčího hlediska vůbec nutná. Jde přece o fikci, nikoli o dokument, a šestiletý odstup od minulé řady není tak velký, aby se divák pospolu s Vetchým musel školit, jak se telefonuje v systému Teams.