Ze seriálu problém tří těles | foto: Profimedia.cz

RECENZE: Geniální uplakánci. Problém tří těles nenadchne, ale mohl skončit i hůř

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zbytečné melodrama, slabší herecké výkony a dějové otazníky sráží velice očekávaný sci-fi seriál Problém tří těles. Adaptace čínského knižního hitu v podání tvůrců televizní Hry o trůny však mohla dopadnout i hůř a dává do dalších sérií jisté naděje.

Velká očekávání i následná kritika se snesly na aktuální sci-fi seriál Netflixu nazvaný Problém tří těles. Zatím osmidílná série nese název podle první části knižní trilogie Vzpomínka na Zemi, kterou mezi lety 2007 a 2010 napsal čínský spisovatel Liou Cch’-sin a u nás vydalo nakladatelství Host.

Autor svou trilogií způsobil poprask, odnesl si žánrové ceny včetně ceny Hugo a bylo jen otázkou času, kdy se jeho dílo stane předlohou vysokorozpočtového seriálu.

Po čínské verzi, která se prý věrně drží knihy včetně autorovy záliby dopodrobna popisovat nadhozené matematicko-fyzikální problémy, se verze pro Netflix chopila dvojice David Benioff a D. B. Weiss.

Pro lepší stravitelnost tvůrci (v knize zcela čínský) děj částečně přenesli do západního prostředí. Skupina přátel, geniálních vědců, kteří už od studií drží pohromadě, tak získala kosmopolitní vzhled. To nebude vonět všem, kdo Netflix opakovaně kritizují pro přílišnou snahu o vyvážené obsazování.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se