Přívrženci Hvězdných válek šli na nový film i třikrát

(Od naší spolupracovnice) - Víte, proč minulý týden rezignoval ministr financí James Rubin? No přece aby mohl jít na premiéru Hvězdných válek! Vtip kolující po Washingtonu vystihuje atmosféru většiny amerických měst těchto dní. Fanoušci, kteří již před týdnem kvůli předprodeji strávili noc před pokladnami kin, se dočkali. Zhlédli nejúžasnější efekty v historii kinematografie a možná i film, jenž prý zboří všechny dosavadní rekordy v návštěvnosti. Aspoň to už o slavné premiéře prvního dílu nové trilogie George Lucase Hvězdné války - Epizoda 1: Skrytá hrozba prorokovali odborníci.
Beznadějně vyprodané první představení v Potomac Yard Theatres v nedaleké Alexandrii začalo minutu po půlnoci v noci na středu. V Uptown Theatre v centru Washingtonu, kam obří promítací plátno a kvalitní zvuk přilákaly fajnšmekry i ze sousedních států, začalo první promítání v deset ráno. Až do pozdních nočních hodin se tu však konal happening skalních příznivců Hvězdných válek. Dívky s drdoly princezny Leii i mladíci v tričkách s nápisem "Stál jsem frontu na Epizodu 1 v Uptown Theatre" si krátili čas šermováním s "hvězdnoválečnými" světelnými meči, hraním karet či učením na zkoušky. Ivan Mishalove, který se živí sestavováním webových stránek, seděl na zemi s notebookem v klíně. "Kdybych si spočítal, kolik by mě stála každá minuta postávání ve frontě, nikdy bych sem nemohl přijít." Mike Gidds tráví v nafukovacím křesle před kinem pětadvacátou hodinu: "Zbývají mi ještě čtyři hodiny, ale na tuhle chvíli jsem čekal léta." K hloučku středoškoláků přichází matka jednoho z nich se dvěma taškami jídla. "V noci jsme se tady střídali, ale na zbývajících pár hodin jsme se sešli všichni," říká Jennifer Prattová a vysvětluje: "Když nepíšeme písemku, nepotřebujeme do školy žádnou omluvenku."
Filmové kritiky Skrytá hrozba příliš nenadchla - anebo se možná proti Lucasovi spikli, protože byli znechuceni bombastickou reklamní kampaní. "Vůbec se mi to nelíbilo, nemá to žádný příběh, je to vlastně o ničem," souhlasí s recenzenty studentka Cecille. Většina obecenstva však v posledních minutách filmu bouří nadšením. "Zaručeně je to nejlepší ze všech Hvězdných válek," pochvaluje si Erik, který přijel do kina Uptown až z Richmondu. "Napoprvé je to obrovský nářez, jenom skládáte střípky, nestačíte všechno sledovat. Podruhé už víte, na co se zaměřit, a potřetí to bylo zaručeně nejlepší. Teď se jdu domů konečně vyspat, ale určitě přijdu ještě jednou," říká John Grimm z Alexandrie, který si koupil vstupenky na tři představení po sobě. Vyprodána jsou už i zvláštní páteční a sobotní představení od jedné hodiny v noci. A fanoušci pomalu odpočítávají z více než tisíce dnů, které je dělí od uvedení dalšího dílu z druhého cyklu Hvězdných válek.