Pokerové tváře hrají o Oscara

Hráčská doupata z Las Vegas na plátnech - Běžný smrtelník, jenž zná z karetních her nanejvýš kanastu či dětské prší, se při americkém filmu Hráči zprvu cítí diskvalifikován. O pokeru ví jen tolik, že se při něm blufuje nehybnou tváří, záludnější varianty téhle hry, například texaské trio bez limitu, mu znějí jako řeč Marťanů. Sotva rozpozná, kdo právě vyhrává - ať už nese list student práv (krasavec Matt Damon), jeho bezstarostný kamarád odchovaný vězením (opět jiný a opět skvělý Edward Norton), či ruský mafián (od tepláků až po slovanskou angličtinu dokonalý John Malkovich).
Naštěstí ve filmu Johna Dahla nejde o názorný pokerový receptář, nýbrž o studii hráčské posedlosti - pro mnohé nepochopitelnou, nicméně zajímavou. Posedávání u karetních stolů nenabízí zrovna vzrušující tempo, napětí se tu rodí jinak: z dusné nedůvěry uvnitř zapadlých špeluněk a hráčských doupat, ze zářivé nálady Las Vegas s vypasenými turisty v křiklavých košilích, z pohledů a průpovídek věčných kibiců; jednoho z nich, opatrného tatíka, výtečně hraje John Turturro.
Čím milejší člověk, tím horší hráč, říká tu profesionál. Ale ani on nemá vítězství zaručeno, a platí se tvrdě. Mimo onen zvláštní svět, z nějž se nedá vystoupit, stojí hollywoodský motiv studentovy přítelkyně a vlídného učitele - můžeme jej však brát jako sladší výplň mezi okamžiky, kdy se tu hraje o Oscara. Malkovichovo finále s deštěm žetonů vskutku stojí za potlesk.