Viktor Preiss v pohádce Hodinářův učeň | foto: Bontonfilm

Viktor Preiss se vrací ve filmové pohádce Hodinářův učeň

  • 2
U Kamenického Šenova začalo natáčení pohádky Hodinářův učeň, kterou napsala a režíruje Jitka Rudolfová. Do hlavních rolí obsadila Viktora Preisse, Jaroslava Plesla, Václava Neužila, Janu Plodkovou či Jakuba Žáčka, ústřední mladou dvojici hrají Michal Balcar a Dana Droppová.

„Jsem přesvědčená, že je stále ještě možné vyprávět filmovou pohádku bez prvoplánové podbízivosti a přeslazených klišé. Chceme natočit příběh s místy až dekadentnější atmosférou, ale poskytující dostatečný prostor pro humor a komediální situace,“ popsala Rudolfová, která si pro natáčení vybrala i Luční boudu v Krkonoších, zámek v Uherčicích u Znojma či Mikulov a Podyjí.

„Zlo je v našem příběhu symbolizováno  sudičkou Lichoradkou, která chce překazit pozitivní sudbu svých bratrů Rodovoje a Rodovíta. Ti přiřkli malému Urbanovi, že v životě získá bohatství a lásku a že mu k tomu pomůže hodinář, jenž chce však zmanipulovat osud ve svůj prospěch,“ popsal zápletku producent Pavel Berčík z Evolution Films. Na projektu se podílí i ČT a za Slovensko PubRes.

Tvůrci už při psaní mysleli na konkrétní herce a jejich schopnosti, především na svérázné bratry v podání Václava Neužila a Jaroslava Plesla. Výtvarnou stylizaci zase určuje motiv času, respektive hodinek varujících před smrtí, které musí hrdina získat, aby si mohl vzít svou lásku.

Podle Berčíka má novinka blízko k pohádkám Juraje Jakubiska nebo snímku S čerty nejsou žerty. Premiéra filmu Hodinářův učeň v kinech je naplánována na léto roku 2019, distributorem je společnost Bontonfilm.