Jiří Macháček a Tomáš Matonoha - Jiří Macháček a Tomáš Matonoha - tisková konference k cenám Český lev (18. ledna 2006) | foto: Dan Materna, MF DNES

Plyšový lev bude lkát za plentou

  • 5
O Českého lva bude letos bojovat rekordních dvaadvacet filmů. Na méně šťastné čeká plyšové ocenění. Možná naposledy.

Šéf České filmové a televizní akademie Petr Vachler na první tiskové konferenci k Českým lvům prozradil, že udílení anticeny Plyšový lev letos proběhne v ústraní. - snímky z tiskovky najdete ve fotogalerii

"Když jsem zakládal Českého lva, myslel jsem si, že Plyšový lev bude určitá legrace, proto jsme jej zařadili do televizních přenosů. V posledních letech ale opakovaně prezídiu akademie navrhuji, aby byla tato cena uklizena pod stůl, protože se z toho stala smutná záležitost," řekl Vachler.

Podle něj by se Plyšový lev v rámci Českého lva ani nemusel udílet. "Myslím si, že je třeba rozdávat pozitivní energii, proto v televizním přenosu nechceme zdůrazňovat negativní momenty. Natočení každého filmu je mravenčí, složitá a trnitá práce," podotkl.

Kdo by mohl Plyšového lva získat napoví nominační večer, který se uskuteční v pražském kině Lucerna ve středu 1. února 2005. O moderování se v přímém přenosu na ČT2 postará Tomáš Matonoha.

Finále Českého lva bude v Paláci Lucerna následovat 25. února s moderátorem Jiřím Macháčkem. -

Od 16. února do 1. března bude v síti pražských multikin Palace Cinemas rovněž probíhat přehlídka Dny Českého lva, v rámci níž budou uvedeny nejúspěšnější české filmy roku 2005.

K vidění budou onkrétně snímky Doblba!, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Kameňák 3, Příběhy obyčejného šílenství, Román pro ženy, Sametoví vrazi, Skřítek, Štěstí, Anděl Páně a Sklapni a zastřel mě.