Pérez rehabilituje Prahu jako téma

- Přehlížená, a přece vytrvalá a skromně důležitá Gandy Gallery, kde se představila, v Praze často poprvé, řada významných zahraničních umělců, tentokrát přišla s dalším projektem, na jaký tu málokdo vůbec pomyslí. Fakt, že v Praze pobývá či točí nějaká tuctová kapela či právě vycházející případně zapadající filmová hvězda, se okamžitě stává událostí dne. Španělský umělec Javier Pérez - mimochodem partner Jany Sterbakové, důležité sochařky českého původu - tady v naprosté tichosti natočil v závěru loňského roku svou videoprojekci Zamyšlení nad jednou cestou (Reflejos de un Viaje).

Po Patricku Faigenbaumovi, francouzském fotografovi vystavujícím i na posledních kasselských documentech, a nedávné výstavě Pedra Cabrity Reise nazvané Pražští slepí se jedná o další projekt, jenž se vztahuje přímo k Praze a u jehož vzniku stála galerie provozovaná "na dálku" z Paříže Nadine Gandyovou.
Osamělá, mlčící postava muže v černém obleku se "stříbrnou" maskou na tváři prochází od západu slunce pražskými ulicemi, Karlovým mostem a zastavuje se před katedrálou svatého Víta, která se v dlouhém detailním záběru zborceně zrcadlí v lesklém povrchu hrdinovy "škrabošky". Ze Starých zámeckých schodů elegantně tajemná postava sestupuje do srdce Prahy k orloji, jehož obraz ráno utkvívá na povrchu masky. Klidný rytmus, jednoduchá kamera, samozřejmé vystupování aktéra-autora, nevtíravě přítomné efekty - za nehybnou "druhou tváří" někdo dýchá, a tak proti temnému nebi a městským zákoutím stoupá jemná pára. Je to někdo mezi Golemem, bezhlavým rytířem a postavou z Kafkových románů, někdo, jehož totožnost určuje město zrcadlené maskou, postava-příběh, každý a nikdo.
Pohyb na hranici mezi ukázáním toho, co jsme jakoby viděli už mnohokrát, a reflexí toho, proč se účinek viděného nevyčerpal, umožňuje Pérezovi zvláštní odtažitost, jejímž významným prostředkem je například civilní chůze aktéra snímku. Pérez - stejně jako předtím ve stejné galerii Faigenbaum svými portréty lidí a míst - rehabilitoval atmosféru, kterou obvykle do mrtě vyčerpávají zvláštní efekty zájezdových multiprojektů a béčkové filmy s tajemstvím.

Javier Pérez: Reflejos de un Viaje

Gandy Gallery, Praha 1

Výstava se koná do 23. května