Pan Tau v technohávu

- Studio Walta Disneyho sáhlo při hledání námětu na nový film opět po osvědčené látce, dobře prověřené bránicemi mnoha diváků. Režisér David Kellogg přetransformoval populární francouzský televizní seriál Inspektor Gadget do klasické zábavné podívané se všemi ingrediencemi, které si žádá nejširší velkoamerické publikum. Příjemný humor skloubil s perfektními a nutno přiznat i originálními triky, a tak se i docela jednoduchý a velmi schématický příběh stává vcelku příjemnou zábavou.

John Brown je mladý, slušný člověk s hodnou neteří a sympatickým pejskem. Pracuje jako řadový hlídač výzkumného ústavu profesora Bradforda a neustále touží stát se vzorným policistou, střežícím bezpečí a pohodlí řádných občanů města Riverton City.

Tajná laboratoř je jednoho dne přepadena záludným padouchem a multimilionářem Sanfordem Scolexem, který zabije profesora a zcizí robotickou nohu, základ pro projekt kybernetického superpolicisty. Scolexe, který má pro podobný projekt ale zcela jiné určení, pronásleduje snaživý John, skončí však s těžkými zraněními v nemocnici. S tak těžkými, že by jeho tělo vlastně nemohlo ani déle fungovat, kdyby si krásná doktorka Bradfordová nebyla jista, že právě on je tím pravým pro projekt zemřelého otce.

John se tedy probere z narkózy již jako inspektor Gadget, jehož tělo je vybaveno nejrůznějšími ozubenými koly, pružinami a skrytým příslušenstvím - od zapalovače v palci až po vrtulník v klobouku. (I když chvíli trvá, než se naučí všechny funkční vymoženosti aktivovat správným heslem a než přesvědčí konzervativní policejní sbor o své výjimečnosti a schopnostech.)

Nakonec ve spolupráci se svým gadgetmobilem zlotřilého záporáka zlikviduje a osvobodí město i od svého zlého dvojníka, který ho mezitím úplně zpustošil. V závěrečné akci nakonec získá i srdce své krásné stvořitelky.

Příjemná pohádka o technologické mutaci Pana Tau zaujme hlavně svou velmi sympatickou vizuální podobou a poetikou kreslených filmů pro děti. Příběh sice mnoho originality nepobral, prospěchu věci to ale kupodivu nijak nevadí. Film je totiž postaven  hlavně na nenáročném situačním humoru a všudypřítomných efektech, které působí jako překvapení vystřižené z katalogu hraček. Inspektor Gadget je zcela jistě určen především pro malé diváky, neznamená to ale, že by se při něm nemohl pobavit i někdo trochu starší, kdo si chce jen trochu odpočinout.

Gadgetmobil

Inspektor Gadget v akci

Občas se vyskytne chyba

John po pracovním úrazu


Témata: hračky, Humor, Pohádky