Novým Brumbálem má být Michael Gambon

  • 11
Albusem Brumbálem, ředitelem čarodějnické školy, se ve třetím díle potterovské ságy Harry Potter a vězeň z Azkabanu pravděpodobně stane Michael Gambon. Nahradí tak Richarda Harrise, který zemřel loni v říjnu na rakovinu. Dvaašedesátiletý Gambon je považován za jednoho z nejlepších britských herců.

Po Harrisově smrti se objevily spekulace, že roli obsadí třiašedesátiletý Ian McKellen, ale ten prý nikdy o přijetí role vážně neuvažoval. Je vytížen prací na filmové trilogii Pán prstenů a snímku X-Men.

Britský herec Michael Gambon byl nominován na ceny Emmy a Zlatý globus za roli prezidenta Lyndona Johnsona ve snímku Path To War. Známe ho také z filmů Ospalá díra, Plunkett a Macleane či Gosfordský park a ze seriálu The Singing Detective.

I když Gambonův kontrakt na nový díl čarodějnické ságy zatím nebyl opficiálně potvrzen a nejsou známé ani jeho podmínky, je zřejmé, že obsazení role spěchá, aby se nevytratil kasovní úspěch prvního a druhého dílu počítaný ve stamilionech dolarů.

Natáčení třetího dílu Harry Potter a vězeň z Azkabanu se plánuje na začátek letošního roku, do kin by film měl přijít v létě 2004.

Prvním Brumbálem byl Richard Harris
Původní představitel Brumbála, Richard Harris, byl ceněným hercem dramatických charakterů a shakespearovských postav. Masové popularity si užil právě až díky roli profesora Brumbála v příbězích Harryho Pottera.

Předvánoční premiéry druhé části - snímku Harry Potter a Tajemná komnata - se bohužel už nedočkal. Irský rodák, nominovaný na Oscara za film Ten sportovní život, zemřel v po dlouhé nemoci v londýnské nemocnici; 1. října mu bylo dvaasedmdesát.

Podle lékařů skonal na Hodgkinovu nemoc - zhoubné nádorové onemocnění lymfatických uzlin.

"Ztratili jsme skvělého herce a statečného člověka," řekl Clint Eastwood, který s ním hrál v oscarovém westernu Nesmiřitelní. Agentura AP zase připomněla svůj loňský rozhovor s Harrisem: v něm herec citoval vnučku Ellu, která mu hrozila, že s ním už nikdy nepromluví, pokud nepřijme roli v potterovském projektu.

V mládí prý Harrise zajímaly jen dvě věci: sport a kino. Začínal v divadle a v menších filmových rolích; po úspěchu, který mu vynesla postava ragbyového hráče v Andersonově dramatu Ten sportovní život, začala jeho mezinárodní kariéra.

Hrál titulní roli v Cromwellovi, ale také v Antonioniho Červené pustině, v televizním přepisu bible, v thrilleru Ohrožení Britanniku či politickém dramatu Vysoká hra patriotů. Další nominaci na Oscara mu získal Sheridanův snímek Pole v roce 1990; v témže roce se vrátil na londýnské jeviště. Často pracoval pro televizi. V kinech byl nedávno k vidění v Gladiátorovi jako císař Marcus Aurelius či s Julií Ormondovou v Lazebníku sibiřském.

Harris si vyzkoušel víc profesí. Jako režisér natočil v Izraeli film Bloomfield, za nahrávku písně MacArthur's Park dostal Zlatou desku, tři roky putoval s muzikálem, napsal básnické sbírky a román. Říkával, že kariéru chce zakončit ve velkém stylu. Jednou z jeho posledních rolí se stal Lucius Sulla v televizním seriálu Julius Caesar. Další pokračování Harryho Pottera už nestihl.

Michael Gambon ve snímku Charlotte Gray.

, ,