Hrdinka dokumentu Můj otec špión | foto: Pilot Film

Můj otec špión, navíc dvojitý. Dcera odhaluje rodinnou historii

  • 0
Pod názvem Můj otec špión zamíří od neděle do kin ojedinělý dokument, natočený v koprodukci Česka, Lotyšska, Německa a Estonska. Jeho tvůrci vyprávějí skutečný příběh jedné rodiny z období studené války.

V roce 1978 byla obyčejnou posluchačkou vysoké školy, která s matkou žila v tehdy ještě sovětském Lotyšsku. Její otec Imants Lesinskis pracoval oficiálně jako překladatel v OSN v New Yorku, byl však zároveň zaměstnancem KGB.

Když dívka získala povolení, aby mohla otce ve Spojených státech navštívit, prozradil jí, že se chystá společně se svou druhou ženou „přeběhnout“, protože už je delší dobu také agentem americké CIA.

Studentka měla pouze dvě možnosti: buď zůstat a začít úplně nový život, nebo jít na sovětskou ambasádu a svého otce udat. Zůstala. Nová rodina se oficiálně stala východoněmeckými emigranty s novými identitami, dostali jména Petr a Linda Dornovi s dcerou Evelyn.

V roce 1985, krátce poté, co Lesinskis zveřejnil důvěrné informace o různých operacích KGB v Lotyšsku, zemřel za tajemných okolností. V dokumentu, jejž natočili Jaak Kilmi a Gints Grube, se nyní vypravěčka pokouší rozkrýt jak neuvěřitelný život, tak záhadnou smrt svého otce, dvojitého agenta.

Snímek Můj otec špión se zčásti natáčel v Česku, z tuzemských profesí si vybral kostýmní výtvarnici, maskérku, skladatele i tvůrce kompletní zvukové a obrazové postprodukce. Dobové oblečení pochází z barrandovského studia, koproducentem je ČT.