Z filmu 12

Z filmu 12 | foto: HCE

Michalkov se v dramatu 12 rozběhl pro Oscara

  • 3
Jedno je jisté. Pokud Nikitovi Michalkovovi vydrží síla čišící z dramatu 12, právem nominovaného na Oscara, i v pokračování oscarového filmu Unaveni sluncem, které dokončuje s českými zvukaři a střihačem Aloisem Fišárkem, pak je další zlatá soška na obzoru.

Z filmu 12Film 12, jenž ve čtvrtek startuje v Česku, totiž není žádná vykopávka, jak soudili skeptici podle jeho inspirace klasickým dílem Dvanáct rozhněvaných mužů z roku 1957. Model zůstal stejný – tucet porotců rozhoduje o mladíkovi viněném z vraždy; mění se však okolnosti, herectví i vypravěčský styl.

Soudruzi – pardon, pánové
Trest za smrt ruského vojáka hrozí jeho adoptivnímu synovi, čečenskému sirotkovi. A porotci uzavření ve školní tělocvičně – v soudní budově totiž vládnou řemeslníci – zosobňují novodobý převlek tradičního Ruska, počínaje hrubým antisemitismem a konče rezavým potrubím, s nímž nikdy nikdo nic neudělá – stejně jako se zemí.

TRAILER K FILMU 12

Ovšem ona bezvýchodnost Ruska, které slovy režiséra i jeho postavy "nikdy nebude ctít zákony", se nezjevuje v proklamacích. Vyvěrá mimovolně z příběhu, jehož moderní thrillerové pojetí naznačí už tísnivé titulky s "výpadky proudu" a dohořívající trosky noční ulice.

Z filmu 12Válečnými vzpomínkami film šetří, ale když už je použije, ve vteřině jimi zdrtí. A hned se vrací zpět do bizarní oprýskané haluzny, v níž rozšafní  "soudruzi – tedy pardon, pánové", jak si říkají, zvesela objevují míče, podprsenky či injekční stříkačky.

Westernové divadlo
Jejich věcný bodrý pragmatismus bez stínu pochybnosti baví i děsí zároveň: Vždyť je to jasné, honem hlasujme, ať se jde domů. Kdo zdržuje nejistotou, je nepřátelský exot; potud se ruská variace podobá americké předloze. Ale z hádek a přelévání sil se vynořuje jiné svědectví o národní povaze a morální devastaci.

Z filmu 12

Bohužel jakési "bajky", osobní zpovědi porotců vždy s jistým vztahem k případu, rozlévají svou typicky ruskou košatostí děj velice doširoka. Ale zase jsou vesměs skvěle zahrané, byť opět s čistě ruským, dnes již nezvykle velkým citovým prožíváním; navíc je odlehčuje mrazivě černý až morbidní humor.

Z filmu 12K tomu režisér udržuje napětí prvky westernu, psychohororu i vzrušující detektivkou, kdy porotci rekonstruují zločin mezi žíněnkami nadšeně jako malí kluci při hře na četníky a zloděje. Není to tedy jen "divadlo pro divadlo" jako u von Triera.

Vadí pouze dvě věci v závěru: že krimi má tak laciné řešení a Michalkov se opět pasuje na spasitele národa. Ale jinak 12 spojuje mimořádnou účinnost s vděčností, že po dlouhé době zase ve filmu o něco jde.

12
Rusko, režie N. Michalkov, hrají A. Petrenko, N. Michalkov, V. Gaft, tit., 153 min.
Hodnocení MF DNES: 80 %