Homosexuálové - ilustrační foto | foto: Susana Vera, Reuters

Mezipatra osloví nejen gaye a lesbičky

Rodinných vztahů a rodičovství gayů a lesbiček si letos všímá filmový festival Mezipatra. Jeho 6. ročník začne zítra v brněnském kině Scala.

V Brně vznikl už před šesti lety originální festival filmů s homosexuální tematikou Mezipatra.

Zítra v brněnském kině Scala začne jeho letošní, devítidenní, ročník. Poté se nezvyklá přehlídka přesune do hlavního města.

"Chceme letos otevřít téma rodičovství gayů a leseb," uvedla mluvčí Mezipater Barbora Petrová.

Proto se letos stala symbolem festivalu žlutá dětská kachnička, která podle Petrové symbolizuje dětství, kdy se děti ještě nedělí na holčičky a chlapečky a kdy si ještě nehrají povinně jen s panenkami nebo jen s autíčky.

"Kromě žluté kachničky nás bude festivalem provázet také přiléhavý slogan Po kom to dítě je?, který je zároveň i názvem hlavní tematické sekce," sdělil ředitel přehlídky Aleš Rumpel.

Další sekci tvoří čtyři filmy německé režisérky Moniky Treut tvořící v USA. Třetí kolekce nese název Brit TV a nabídne několik pozoruhodných minisérií z anglické televize.

Více premiér
Mezipatra letos podle pořadatelů nabízí daleko více premiér, zahraničních a celovečerních snímků než v minulosti. Ze šedesáti projekcí připadne celá třetina právě na celovečerní díla.

Diváky čeká pětatřicet krátkých filmů a pět seriálových bloků. "V devadesáti procentech programu jde skutečně o premiérové uvedení," dodává Rumpel.

 Upozorňuje hned na zahajovací projekci filmu Medvídě, který se vloni stal diváckým hitem na podobných festivalech po celém světě. V televizní řadě Mezipatra nabídnou kultovní seriál Queer as Folk, který v roce 1999 přinesl realistický obrázek gay minority v Británii.

"Jde o výtečný důkaz, že televize nenabízí jen zábavu pro masy," doplnil Rumpel. Vstupenky na jednotlivá představení vyjdou na 80 či 90 korun. Letos poprvé je k mání permanentka za 1200 korun, která vlastníka opravňuje i k volnému vstupu na závěrečnou párty v klubu Fléda.

Nejen gayové
Vloni Mezipatra navštívilo osm tisíc lidí, z toho dva tisíce diváků přišlo do kina v Brně. Zdaleka nešlo jen o homosexuálně orientované diváky. "Rozdávali jsme dotazníky. Čtyřicet procent návštěvníků se identifikovalo jako heterosexuální," vysvětlila Petrová.

Festival v drtivé většině navštěvují filmoví fanoušci pod třicet let. Také bude na festivalu působit odborná porota, diváci si však nejlepší snímek vyberou sami pomocí internetového hlasování na adrese www.mezipatra.cz. Na stejném místě lze najít podrobné anonce všech filmů.