Legenda o slavném návratu - foto 4

Legenda o slavném návratu - foto 4 - Fotografie z filmu Legenda o slavném návratu. | foto: Bonton film

Matt Damon hraje golf jako o život

Herec Robert Redford si jako režisér vykolíkoval jedinou parcelu - cituplnost. Zachází s ní vcelku šikovně: od Obyčejných lidí přes Zaříkávače koní až k novince Legenda o slavném návratu. Legenda, sláva, návrat... už ta slova navozují příběh ze starých časů plný měkké barevnosti, zažloutlých novin, válečných žurnálů, klukovských pumpek, dámských kloboučků a tance na terase pod hvězdami.

Vypravěč, stařičký pán s golfovou holí, o něhož se právě pokouší šestý infarkt, se ve vzpomínce vrací do roku 1928, kdy byl jako chlapec svědkem a do jisté míry i strůjcem událostí, jež vstoupily do místní kroniky. Pro záchranu golfového areálu se uspořádal exhibiční turnaj, v němž se utkali dva šampioni a rodák-outsider, kdysi zázračný talent, nyní zarostlý podivín, jenž se po válce nedokázal vrátit k ženě ani golfu a který s partičkou ztracenců utápí v alkoholu děsivé zážitky ze zákopů.

LEGENDA O SLAVNÉM NÁVRATU
(USA, 2000)

režie Robert Redford
scénář Steven Pressfield
(předloha)
Jeremy Leven
hudba Rachel Portman
kamera Michael Ballhaus
střih Hank Corwin
hrají Matt Damon
Will Smith
Charlize Theron

Legenda o slavném návratu
premiéry

kina 25. května 2001
Právě čisté oči kluka, jenž mu bezmezně věří, popostrčí hrdinu - jako vždy chlapecky sladkého Matta Damona - zpět do hry. Záměrnou skepsí napomáhá i stále milující manželka, nicméně hlavní zásluhy na hrdinově znovunalezení má Bagger Vance v podá ní Willa Smithe - postava trochu snová, trochu pohádková, lidová, dobrý skřítek spadnuvší jaksi z nebe a opět mizející, sotva svůj úkol splní. Smith v té roli spojil legrační zjev a suchý humor s nádechem takřka šamanského daru: učí svého svěřence pod záminkou hledání "prazákladny" zeleného trávníku a "vlastního zapomenutého úderu" nalézat cestu k dokonalosti, harmonii, k "místu uvnitř sebe, rozumu v rukou, citu v srdci" - prostě návrat k odpovědnosti za život.

Magicky pohádkový opar působí příjemně, přestože film vznikl podle skutečného příběhu - ostatně jinak by ony návody zněly školometsky. Ale vzhledem k tomu, že celá druhá půle popisuje dotyčný zápas, musí postavy ještě glosovat vývoj mače, aby divák-laik pochopil, jak si rek zrovna stojí, o kolik zaostává a co musí stihnout v nočním finále, efektně nasvíceném reflektory aut. Navíc se přihlížející jako v každém americkém filmu ze sportovního prostředí tváří, že jde o život, nikoli o strkání míčků v krajském měřítku.

Úspěšný Damonův odpal se pozná podle toho, že davy šílejí, jako by první Američan právě vstoupil na Měsíc. A když se hrdina přizná k trestnému bodu, nad jeho fair play se rozklene dojaté slzavé údolí. Golf se nedá vyhrát, jen hrát, sděluje jeden z hrdinů - naopak Legenda o slavném návratu se dá bez úhony vidět jen jednou.

,