Nejvíce anticen posbírala Sharon Stone s filmem Základní instinkt 2.

Nejvíce anticen posbírala Sharon Stone s filmem Základní instinkt 2. | foto: Reuters

Maliny za nejhorší film vyzobala Sharon Stone

  • 2
Vítězem Zlatých malin, filmových anticen udělovaných v předvečer Oskarů, se letos stalo pokračovaní erotického thrilleru se Sharon Stone Základní instinkt 2.

Snímek Základní instinkt udělal před 15 lety z nyní osmačtyřicetileté Stone hvězdu. Jeho pokračování však "zabodovalo" hned ve čtyřech kategoriích Zlatých malin - jako nejhorší film, s nejhorší herečkou, s nejhorším scénářem a vůbec jako nejhorší pokračování té nejhorší předlohy.

Útěchou snad může být jen to, že nelítostní kritici původně film nominovali hned v sedmi kategoriích.

Natočení snímku se přitom roky odkládalo a Stone dokonce žalovala producenty o 100 milionů dolarů jako odškodnění za to, že v mezidobí nemohla točit jiné filmy.

Nakonec se dílo povedlo dotáhnout na stříbrné plátno, aby vzbudilo jednomyslný odpor a pohrdání kritiků. A od amerických diváků utržilo jen šest milionů dolarů.

Sedm nominací pro Pidihajzlíka
Shodný počet nominací v soutěži, která každoročně představuje to nejhorší, co Hollywood divákům nabídl, získala i komedie bratří Wayansových Pidihajzlík (Little man) o zloději, který se po nezdařené loupeži vydává za opuštěné malé dítě. Snímek nakonec dostal tři Zlaté maliny jako "nejhorší remake, alias zlodějna cizího díla".

Díky Pidihajzlíkovi se Shawn a Marlon Wayansovi, bratři režiséra snímku Keenena Ivoryho Wayanse, podělili o cenu za nejhorší herecký výkon.

Filmař Night Shyamalan, který se svého času proslavil snímkem Šestý smysl, tentokráte utrhl dva trpké plody - jako nejhorší režisér i nejhorší herec ve vedlejší roli.

Stejné ocenění, určené herečce, si odnesla někdejší záchranářka z Pobřežní hlídky Carmen Electra, ovšem až po nesmírně těsném souboji s modelkou pánského časopisu Playboy Jenny McCarthy. Nejspíše rozhodlo, že záchranářka poznamenala svým výkonem hned dva filmy.

Novou kategorii, Zlatou malinu za nejhorší rodinnou zábavu, utrhla komedie, v níž se zvěčnil či spíše ztrapnil Robin Williams.

Antiocenění vymyslel v roce 1980  John Wilson. O udělování plastové ceny velikosti golfového míčku v odhadované hodnotě necelých pěti dolarů rozhoduje v korespondenčním hlasování 757 členů nadace Zlaté maliny.

,