Šílení - Fotografie z filmu Šílení | foto: Produkce filmu

Lví kandidát: Šílení

V listopadu 2005 měl premiéru nový film Jana Švankmajera Šílení, ve kterém si Edgar Allan Poe podal ruku s markýzem de Sade.

O CO JDE
Scénář volně vychází z motivů povídek Edgara Allana Poea a zároveň jsou v něm citovány texty markýze de Sade, jehož osobnost se odráží v postavě šíleného a všemocného Markýze. S tímto mužem se setkává v zájezdním hostinci mladík Jean Berlot trpící utkvělou noční můrou. Šlechtic mu nabídne azyl ve svém zchátralém zámku, v němž provozuje orgie, při nichž děsivě spílá Bohu.

TVŮRCI
Režie:
Jan Švankmajer. Scénář: Jan Švankmajer. Kamera: Juraj Galvánek, Jan Růžička. Hudba: Johann Sebastian Bach, Giovanni Pierluigi de Palestrina, Claude-Joseph Rouget de Lisle, Johan B. Blobner, Johannes Brahms, Karl Simrock. Hrají: Pavel Liška, Jan Tříska, Anna Geislerová, Pavel Nový, Jaroslav Dušek, Martin Huba

Nominace na Českého lva
Budou zveřejněny 1. února 2005.

Zajímavosti
"Kdykoli se někdo z herců zeptal na něco zásadního, třeba právě na to, kdo je blázen a kdo ne, Švankmajer odpověděl, že si to musí divák přebrat sám. A to je správná odpověď, onu dvojlomnost je třeba podporovat," řekl o filmu herec Jan Tříska.

Související články
Šílení mají o fous víc výkladu nežli hravosti
Ani já nevím, kdo je blázen, tvrdí Jan Tříska
Horor Šílení bude jen pro silné žaludky
Švankmajerovi Šílení napínají na skřipec
Šílení: film, který narazí

WWW
www.czech-tv.cz/specialy/sileni