Krev zmizelého

Krev zmizelého - Václav Jiráček a Vladimír Dlouhý ve filmu Krev zmizelého | foto: Česká televize

Lví kandidát: Krev zmizelého

V březnu 2005 měl premiéru snímek Milana Cieslara Krev zmizelého, výpravná historická podívaná, která se odehrává během 2. světové války.

O CO JDE
Film vypráví příběh matky a posléze její dcery. Začíná po vypuknutí 2. světové války milostným příběhem baltského šlechtice Arna von Lieven a Češky Helgy. Arno utíká před sovětskou hrozbou do finské války. V jednom z bojů je raněn a převezen do německého lazaretu, kde mu Helga zachrání život. Prožívají vášnivou lásku, ale Arno je povolán zpět do válečné hrůzy. Z krátkého vztahu se Helze narodí dcera Dorli, která se pro Helgu stává jediným smyslem života.

TVŮRCI
Režie:
Milan Cieslar. Scénář: Vladimír Körner. Kamera: Jiří Macháně. Hudba: Antonín Dvořák, Otakar Ostrčil, Josef Suk, Fryderyk Chopin, Franz Schubert. Hrají: Vilma Cibulková, Ester Geislerová, Václav Jiráček, Jiří Lábus, Vladimír Dlouhý, Ondřej Vetchý

Nominace na Českého lva
Budou zveřejněny 1. února 2005.

Zajímavosti
"Připadám si jako děcko, které už má dávno spát, ale pořád křičí a jehož rodiče vědí, že půlnočního ohňostroje se už nedočkají," prohlásil pětašedesátiletý Vladimír Körner, který za své věčné téma obsažené i v novém filmu označil soucit a milosrdenství.

Související články
Krvi zmizelého vládne Cibulková
Krev zmizelého, film o obětech a katech
Krev zmizelého zavede na Moravu i do Konga


WWW
www.czech-tv.cz/specialy/krevzmizeleho