Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Letní filmová škola vzdá hold Jakubiskovi

  • 1
Juraj Jakubisko a Jan Švankmajer - v duchu těchto dvou významných jmen filmu se ponese letošní Letní filmové škola v Uherském Hradišti. Čtyřiatřicátý ročník filmového festivalu letos odstartuje 27. července a potrvá do 3. srpna.

Asociace českých filmových klubů hodlá na přehlídce, která loni utrpěla šrám díky údajným dluhům ve výši 3,6 milionu korun, předat Jakubiskovi výroční cenu. Ten zde uvede retrospektivu svých filmů. Švankmajerovi bude patřit samostatná prezentace včetně výstavy.

Na festival by měl také dorazit španělský filmař Julio Medem, čímž ovšem výčet hostů není uzavřen. "Stále jednáme o účasti tvůrce mystických půlnočních filmů Alejandra Jodorowského," uvedl umělecký ředitel Asociace Pavel Bednařík.

Jedním z hlavních hostů pak bude spisovatel, scenárista a režisér Pavel Kohout, jehož rozporná osobnost se zapsala do historie české literatury, divadla a také filmu.

Ten by prý rád na filmovém plátně viděl snímek Zítra se bude tančit všude, rozsáhlý televizní román Konec velkých prázdnin a také film podle divadelní hry o kostnickém koncilu.

Hlavních programových cyklů bude podle Bednaříka dvanáct. Mezi nimi se objeví resumé české a slovenské tvorby za uplynulý "školní rok".

Králík bude chybět, dostal "zaracha"
"Novým pravidelným cyklem bude Přepisování minulosti, letos s podtitulem Roky 1948 a 1968 s pohledem normalizace. Uvedeme v něm snímky, které zásadně přehodnocovaly historické události," dodal Bednařík.

Letní filmová škola se letos uskuteční bez účasti někdejšího ředitele Jiřího Králíka a jeho nejbližších spolupracovníků. Králík byl totiž kvůli údajným dluhům loni na podzim odvolán.

Připravuje prý vlastní festival v některém z jiných měst, když ho uherskohradišťští zastupitelé tento týden nepodpořili. Naopak asociaci poskytli čtyřmilionový úvěr na uhrazení ztráty loňského ročníku a nevratnou dotaci vyšší než dva miliony korun. Město se zároveň stalo generálním partnerem.

"Kontinuita LFŠ nesmí být narušena. Chceme navázat na vše pozitivní, co v rámci této akce vzniklo," zdůraznil předseda Rady AČFK Petr Korč. Zároveň uvedl, že rozpočet bude v obvyklé výši minulých let. "Rozhodně nepůjde pod deset milionů korun," upřesnil.

V doprovodném programu se objeví koncerty, divadelní představení, literární čtení a projekce ve dvou letních kinech, které budou zdarma. Akreditace bude zahájena už za měsíc.

,