Kolumbijci mají svůj idol: ošklivou Betty

Knírek pod nosem, tlusté brýle a ústa plná rovnátek. Tak vypadá ošklivá Betty, přesto po ní prahnou všichni muži. A to v Kolumbii doslova posedlé tělesnou krásou modelek, kde se veřejně nebavíte o silikonovém poprsí ani o boji proti celulitidě. Každý večer zasedá rekordní počet Kolumbijců před televizní obrazovky, aby sledovali televizní seriál Jsem ošklivá Betty, nabízející morální alternativu v zemi korupce, drogových kartelů a letitého občanského konfliktu.

Seriál je tak populární, že chce-li kolumbijský prezident Andrés Pastrana oslovit maximum občanů, časuje si projevy do reklamních pauz tohoto programu. Dnes už se Betty vysílá v celé Latinské Americe a na španělském programu Telemundo ji sledují i občané USA.

Producent má jednoduché vysvětlení: Betty má odvahu být nepohledná ve společnosti, kde jsou soutěže krásy velmi vážné téma, a je čestná v zemi, kde je zkorumpován takřka každý a kde vládnou politické skandály i násilí.

Betty důvěřují všichni. V jednom dílu dostala nabídku vysokého úplatku. Sloupkaři ji úpěnlivě vyzývali: "Neber to, Betty, ty jsi náš příklad, můžeš zachránit zemi!" Betty samozřejmě odmítla. Právě v ty dny Kongresem otřásla debata o finančním skandálu a deník El Espectador navrhl, aby Betty kandidovala na poslanecké křeslo.

Nesmělá dívka pochází ze střední vrstvy a pracuje v luxusní bogotské kanceláři. Neohrabaná, odmítaná a obklopená zrádnými, ač fyzicky dokonalými kolegyněmi. Má diplom v oboru financí, ale kvůli vzhledu dostává práci sekretářky.

Jinak krásná herečka Ana Maria Orozcová dostává zabrat, než jí zcuchají obočí, naznačí knírek a nasadí rovnátka, aby se s mastnými vlasy, koňským smíchem a v utahaných šatech objevila mezi dokonalými kolegyněmi, mezi nimiž nechybí bývalá Miss Universe.

Ana Maria Orozcivá jako ošklivá Betty