Václav Klaus ve Varech - Po příchodu na festivalovou noc města Karlovy Vary se prezident České republiky Václav Klaus pozdravil s generálním ředitelem společnosti Imperial Jiřím Milským, hejtmanem Karlovarského kraje Josefem Pavlem a spisovatelem Vladimírem Páralem | foto: Radek Duchoň, MF DNES

Klause vystrašil festivalový mejdan

  • 7
Prezident Václav Klaus se letos překvapivě neubytoval při návštěvě karlovarského filmového festivalu v Grandhotelu Pupp, ale v sanatoriu Imperial. Ovšem zanedlouho už zvažoval, jestli vybral dobře a nebude hledat náhradní ubytování.

Prezidenta vystrašili hlučné přípravy velkolepé party karlovarského magistrátu, zvláště pak zvuková zkouška kapely. Nakonec setrval a stal se hlavní hvězdou městského mejdanu.

Že to s tím stěhováním nemyslel zase tak vážně, přiznal ve svém vystoupení při zahájení Večeru města. Trochu si ale přitom dobíral primátora Zdeňka Roubínka.

"Myslel jsem, že se zúčastním seriózního setkání, a teď tady slyším, že to má být velká crazy party. Snad to nebude tak hrozné a užijeme si dobrou zábavu," nechal se slyšet prezident.

Současně slíbil, že se během večera rád s jeho účastníky setká. Za chvíli se už procházel prostorami Imperialu se stejnou svítící tyčinkou, jakou fasovali i další hosté.

Na mejdanu města moc celebrit nebylo
Město na svou festivalovou prezentaci pozvalo přes 600 hostů, což bylo podle náměstkyně primátora Moniky Makkiehové o dobrou stovku více než loni. V Imperialu to bylo chvílemi znát, zvláště při čekání na nějaké to sousto u rautových stolů. Ty byly během krátké chvíle doslova vymetené a číšníci je nestačili doplňovat.

Tým kuchařů připravil různé zvěřinové a rybí paštičky, nechyběli francouzské sýry, japonské suši a grilovaná masa. Pouze podivně vypadající ryba štítník růžový se smutným výrazem moc nenadchla. Možná i proto, že na potemnělé terase, kde se podávala, nebylo vidět na kosti.

Kromě prezidenta Klause příliš významných osobností ale v Imperialu vidět nebylo. Z herců byl k zahlédnutí Pavel Zedníček, sály se mihnul producent Jiří Pomeje, čest celebrit zachraňovala módní návrhářka arabských princezen Blanka Matragi. Šéfa ODS Mirka Topolánka doprovázel jeho syn, ostatní hosty většinou manželky.

"Je to takový větší karlovarský mejdan, samé známé obličeje jako na jiných akcích během roku," konstatoval jeden z poslanců zastupitelstva. Kritický ale příliš nebyl. "I takhle bylo těžké získat pozvánku. Co kdyby se na mě příští rok nedostalo?" uvedl.

Klaus zůstane do konce
Klaus plánuje zůstat až do konce festivalu. Jeho názor nezměnily ani teroristické akce v Londýně. "Nechci vyvolávat paniku," prohlásil prezident, k němuž se dnes ve Varech připojí i první dáma.

V programu měl Klaus dnes dopoledne tradiční tenisový turnaj, na němž obhajoval loňské vítězství. Pak se chystal na projekci některého filmu. V pátek se patrně vypraví na golf a poté znovu do kina. Chybět by neměl ani při slavnostním zakončení festivalu v sobotu.

"Letos žádný konkrétní film, na který bych byl natolik zvědavý, nemám. Ale po cestě jsem si prohlížel program a zaškrtával si různé projekce," přiznal Klaus, který byl loni zvědavý na kontroverzní snímek Fahrenheit 9/11 amerického dokumentaristy Michaela Moora, ale nakonec z něj nebyl nadšený.

,