Z plakátu filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Z plakátu filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel | foto: Bontonfilm

Prvok a spol. mají šest soupeřů, tři z nich zastupují Hollywood

  • 2
Sedm novinek nasadí kina v poslední červencový čtvrtek. Česko zastupují jednak komedie podle stejnojmenné knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel, jednak obnovená premiéra klasiky Až přijde kocour.

Snímek Prvok, Šampón, Tečka a Karel režíroval sám autor předlohy Patrik Hartl a do zábavné i hořké vzpoury čtyř kamarádů proti krizi středního věku povolal výtečnou hereckou sestavu, kterou tvoří Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák a Martin Hofmann.

V restaurované podobě se vrací na plátno alegorická komedie Až přijde kocour, kterou v roce 1963 natočil Vojtěch Jasný. Odhalování lidských charakterů, které v městečku vypukne po příjezdu cirkusu, připomene Jana Wericha, Emílii Vášáryovou či Vlastimila Brodského.

Hollywood se hlásí s dobrodružnou akční podívanou Expedice: Džungle, inspirovanou atrakcí v zábavním parku Disneyland. Kapitán lodi, kterého ztvárnil Dwayne Johnson, veze do amazonské divočiny výpravu včetně Emily Bluntové.

Rovněž ze Států dorazila hororová komedie Slečna bestie, v níž se potkali Kathryn Newtonová a Vince Vaughn. Sériový zabiják si v ní vymění vnější tělesnou schránku se studentkou, která měla být jeho příští obětí.

Třetí americký příspěvek zastupuje žánr sci-fi, pod názvem Voyagers - Vesmírná mise líčí pokus o kolonizaci vzdálené planety. Jenže vybraní pasažéři zjistí, že jsou drogami uměle zbavováni emocí, a během letu se vzbouří.

Evropská kinematografie má dva reprezentanty. Francouzský experiment Lux/ Eterna, který se zrodil z původní zakázky na kampaň módní značky, přivedl na svět Gaspar Noé a dá se nazvat esejistickou reportáží z filmového zákulisí.

Italská tragikomedie Nejlepší léta pak sleduje postupný rozpad jedné party dávných přátel. Její tvůrce Gabriele Muccino se proslavil snímkem s Willem Smithem Sedm životů.