Český lev - Petr Vachler a smrtka

Český lev - Petr Vachler a smrtka - udílení cen Český lev, Palác Lucerna Praha (3. března 2007) | foto: Petr TopičiDNES.cz

Když se Miss Sympatie potká se zelenou smrtkou

  • 10
Letošní čtrnáctý ročník Českých lvů vstoupí do historie pod krycím názvem Případ Scorsese, případně Miss Sympatie.

Oba slogany se šířily zákulisím už před ceremoniálem, oba charakterizují totéž. Tedy příklad, kdy se jednoznačný favorit a následně i vítěz oslavuje jako nejlepší film roku, ve skutečnosti se však cenou vyjadřuje spíše všeobecná náklonnost vůči dotyčnému režisérovi a jeho celoživotní tvorbě.

foto ČTYŘI SOŠKY PRO MENZELA
jak probíhalo vyhlašování cen

Diplomat by asi pravil, že akademici mají sklon hodnotit filmy v souvislostech, prostořeký by jim přiřkl delší vedení. Bezesporu Martin Scorsese i Jiří Menzel jsou legendy hodné respektu, byť už natočili silnější filmy než ty, s nimiž za rok 2006 vyhráli.

Přesto zůstávají i jiné otazníky. Viděli akademici opravdu všechny filmy, i ty divácky úspěšné, jimž nedůvěřují? A pokud ano, jak jim unikl třeba výkon Anny Polívkové v Účastnících zájezdu?

foto KDO SE RADUJE Z ČESKÉHO LVA
přehled všech vítězů a nominací

A pokud jich ze sto padesáti někdy hlasuje jen část a z té části se další část volby vzdá, protože nevědí nebo jde o jejich film, kolik hlasů vlastně rozhoduje? A neměli by členství v akademii získat i nominovaní, nejen vítězi, aby měl výsledek váhu?

Kromě úcty k mistrům si Český lev letos půjčil od Oscarů i model večera, kde každou cenu předá jiný host. A někteří skvěle bavili. Jenže i tady se kupí otázky bez odpovědí.

foto BEZZUBÝ ČESKÝ LEV NEBAVÍ
čtrnáct moderátorů a přesto nuda

Proč na scéně pobíhala smrtka, navíc před vstupem dvou nestorů? Proč Lvi po vzoru Oscarů neuctí i v přenosu, nejen v brožurce, památku zemřelých kolegů? Proč večer opět uváděl dobrý herec, ale nezkušený moderátor – Igor Chmela v otřepané roli poplety?

Proč se nominace a mluvené slovo překrývaly? Proč bylo tolik záskoků? A proč má zmatený divák poslouchat vzkazy o vegetariánství, převtělování a zelené planetě?

,