Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo rozhodne o vítězných filmech?

  18:24
Hlavní porota, složená z významných osobností světové kinematografie, posuzuje snímky vybrané do Mezinárodní soutěže celovečerních hraných filmů. O tom, kdo získá Hlavní cenu "Křišťálový glóbus" a další ocenění, budou letos rozhodovat kanadský producent Rock Demers, americká režisérka Sunmin Park, ředitel italských filmových festivalů Felice Laudatio či česká herečka Aňa Geislerová.

Prezident poroty: Rock DEMERS, Kanada
Rock Demers, kanadský filmový producent, se již během svého studia v 50. letech angažoval v hnutí filmových klubů a stál u zrodu prvního kanadského filmového časopisu Images. Od roku 1960 byl jedním z organizátorů MFF v Montrealu (od roku 1962 byl jeho ředitelem) a spoluzaložil rovněž Cinémathéque québécoise (1963). Zasloužil se o vznik distribuční společnosti FAROUN (uvádění filmů pro děti) a produkční společnosti La Fete. Za svou práci byl několikrát oceněn, mj. je nositelem významného kanadského řádu Officer of the Order of Canada a francouzská vláda mu udělila hodnost Chevalier des Arts et des Lettres de France.

„Vidět spoustu filmů během několika dní je úžasné. Vidět je v tak nádherném prostředí jako jsou Karlovy Vary je ještě úžasnější. Vidět je jako člen poroty a mít příležitost vyměňovat si ve vší vážnosti pocity a názory na ně s kolegy z různých zemí a různých životních zkušeností je dokonalé… zejména pro toho, jehož kariéra a láska k filmu byla hluboce ovlivněna českými tvůrci. Být pozván jako prezident Hlavní poroty Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je pocta, o jaké jsem si nikdy netroufal ani snít.“

Buddhadeb DASGUPTA, Indie
Buddhadeb Dasgupta patří k nejlepším indickým filamřům střední generace a jeho díla získala řadu domácích i zahraničních ocenění. Vystudoval ekonomii na Kalkatské univerzitě, kde pak pracoval jako odborný asistent. Od začátku 60. let se věnoval psaní básní a svými díly se zařadil mezi přední bengálské literáty. Koncem 60. let vstoupil také do kinematografie, nejprve jako režisér dokumentárních a posléze hraných filmů. Snímek Zápasníci (Uttara), který byl uveden na MFF v Karlových Varech 2001, mu vynesl Zvlaštní cenu za režii na MFF v Benátkách 2000. 

Aňa GEISLEROVÁ, Česká republika
Anna Geislerová, jedna z nejpopulárnějších a nejvýraznějším českých hereček posledních let, zahájila kariéru jako fotomodelka, ale po prvních zkušenostech s účinkováním ve filmu se začala věnovat herectví. Před kamerou ztvárnila více než dvě desítky filmových a televizních rolí, mezi nimiž nejčastěji figurují postavy osudových, nekonvenčních a svobodomyslných dívek. První velký úspěch slavila ve snímku Requiem pro panenku (1991), s úlohou stopařky z filmu Jízda (1994) se zúčastnila v Ženevě soutěže o titul Hvězda zítřka (1995) a za roli v Návratu idiota (1999) získala Českého lva.

Baltasar KORMÁKUR, Island
Baltasar Kormákur vystudoval Islandskou dramatickou akademii a začal se věnovat divadlu jako herec a režisér. S přáteli založil divadelní soubor, ale režíroval také v Islandském národním divadle i v zahraničí. Své inscenační schopnosti uplatňuje v širokém repertoárovém záběru, od hudebních komedií po klasická dramata. Během 90. let se stal jedním z nejpopulárnějších islandských filmových herců díky ústředním postavám ve Fridrikssonových filmech Ďáblův ostrov a Andělé všehomíra. V roce 2000 debutoval úspěšně jako scenárista a režisér adaptací románu Hallgrimura Helgasona 101 Reykjavík (S milenkou mé matky).

Felice LAUDADIO, Itálie
Přínosem pro hodnocení soutěžních filmů bude nepochybně také názor Felice Laudadia, který může snímky hodnotit hned z několika úhlů pohledu. Sám má totiž zkušenosti coby scénárista, producent a v neposlední řadě také jako ředitel filmových festivalů v italské Taormině a ve Viareggiu.

Sunmin PARK, USA
Sunmin Park je mladá americká producentka a režisérka korejského původu, která již ve velmi mladém věku vítězila v prestižních národních soutěžích se svými písňovými texty a povídkami. Studovala na Národní univerzitě v Soulu, na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) a na Kolumbijské univerzitě. Absolvovala studia filmové produkce a režie na USC's School of Cinema. Podílela se mj. na produkci filmů Císař a vrah (1999, r. Chen Kaige) a Ti druzí (2001, r. Alejandro Amanábar). Na loňském MFF v Karlových Varech představila svůj režijní debut - autorské drama Nevinná (2002).

Branko SÖMEN, Chorvatsko
Branko Šömen je slovinský básník, prozaik, publicista, pedagog a filmový a televizní scenárista, jehož scénáře realizovali slovinští, chorvatští a srbští režiséři (např. Živojin Pavlovič, Boštjan Hladnik, Rajko Glič a Karpo Godina). Od konce 50. let působil jako novinář a komentátor v rozhlase a byl dlouholetým šéfredaktorem filmového měsíčníku Ekran. V 70. letech vstoupil do literatury několika básnickými sbírkami a prozaickými díly. Je autorem publicistické knihy o Václavu Havlovi (1991) a překladatelem Hrabalových Ostře sledovaných vlaků.

Autor:

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná Macháčková

  • Nejčtenější

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

Za Česko oheň a dynamický tanec. Aiko zpívala v semifinále Eurovize, neuspěla

9. května 2024  10:30,  aktualizováno  23:15

Ve švédském Malmö se konal druhý semifinálový večer mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

14. května 2024,  aktualizováno  14:13

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i...

Stará parta z Pána prstenů se vrací, v novém filmu bude lovit Gluma

9. května 2024  19:07

Tým scénáristů známých pro trilogie Pán prstenů a Hobit ve složení Fran Walshová, Philippy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Nabízím sex se svou ženou za sedm tisíc. Co chce řešit Jedna noc

9. května 2024

Premium Ve vztahově-sociálním dramatu Jedna noc, které podle vlastního scénáře natočil David Laňka a v němž...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

14. května 2024,  aktualizováno  14:13

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i...

Tipsport Czech Ladies Open 2024

14. května 2024  13:30

Vrací se Šílený Max i hrozba stávky. Začíná festival v Cannes

14. května 2024  6:35

Filmový festival v Cannes vstupuje do 77. ročníku, který se koná od 14. do 25. května, ve znamení...

Se zlem už nebojují princové, Vánoce obstarají naopak Tři princezny

13. května 2024  20:59

V Českém Švýcarsku, které před dvěma lety zachvátil požár, začalo natáčení letošní vánoční pohádky...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...