Aňa Geislerová

Aňa Geislerová - Aňa Geislerová ve filmu Sklapni a zastřel mě! (2005) | foto: Hollywood Classic Entertainment

Karel Roden není vrah

Sklapni a zastřel mě, celovečerní debut britského režiséra Steena Agra, natočený v Čechách s českými herci, je černou komedií, filmem o přátelství i gangsterech.

Plán byl prostý. Natočit ambiciózní scénář v cizí zemi, s cizími herci a štábem za velmi málo peněz.

"Měli jsme co dělat, aby to vyšlo, ale nakonec se to podařilo," říká Steen Agro, vlastním jménem Steen-Gino Agro, který se sice věnuje především natáčení reklam, ale čas si našel i na úspěšné krátkometrážní filmy filmy Mother's Day či The Painter.

Jeho celovečerní debut Sklapni a zastřel mě vypráví o smutném Angličanovi Colinovi Framptonovi (Andy Nyman), kterému v Praze nešťastnou náhodou zemře žena a on ji hodlá dobrovolně následovat.

Pavel Zeman (Karel Roden) má ženu živou, ale zlou (Aňa Geislerová). A ta chce peníze. Proto když v rámci náhodného setkání Colin nabídne, že za pomoc při odchodu na onen svět zaplatí Pavlovi spousty peněz, tak nakonec přijme.

Jenže mezi Colinem a Pavlem se zcela nečekaně vyvine silné přátelské pouto. Tento podivný pár pak postupně zjišťuje, že smrt nelze přivolat tak snadno, jak by se mohlo zdát. A navíc se do všeho připletou gangsteři...

"Mám rád filmy, které překvapí a vezmou vás někam, kam se často nedostanete. Myslím, že můj film je docela mainstreamový, jen je v něm pár podivných věcí. Snažím se, aby moje filmy byly něco mezi rannými Spielbergovými filmy a bratry Coenovými," dodává  režisér.

Film je vystavěn na několika klíčových scénách. Pád sochy a smrt manželky, Colinův pokus o sebevraždu a kousky gangsterova psa měly být ve filmu hned od začátku.

"Zbytek prostě nějak vyplynul z absurdity světa. Vpouštím obyčejné postavy do neobyčejných situací a pozoruji jak se s tím poperou," dodává režisér. 

"Také jsem chtěl natočit film na celkem ponuré téma – sebevraždy – ale podat to pozitivním způsobem. Vlastně to vůbec není příběh o smrti, jde spíš o to, jak se vyrovnat se svým osudem a vědět, jak dál pokračovat životem," uzavírá Steen Agro.

SKLAPNI A ZASTŘEL MĚ
komedie, 90 minut (HCE)
režie, scénář: Steen Agro
kamera: Howard J. Smith - zvuk: David Pavlíček
hrají: Karel Roden, Andy Nyman, Aňa Geislerová, Denisa Knoblochová, Robert Polo, Matěj Ruppert
oficiální web:
www.sklapni.cz
Hodnocení Mirky Spáčilové (MF DNES): 70%