Juraj Kukura jako hrdina seriálu Inspektor Max

Juraj Kukura jako hrdina seriálu Inspektor Max | foto: ČT

Můj zápal plic přispěl k výročí státu, líčí Kukura coby Inspektor Max

  • 3
Výstředně se obléká i chová, svádí ženy o generace mladší, hýčká svůj ojetý vůz, vytáčí mladého kolegu, šéfa i prokurátorku – a ještě honí zločince. Juraje Kukuru v titulní roli koprodukčního seriálu Inspektor Max, který se na Slovensku již vysílá, uvede ČT od 21. února.

Slovenský kriminalista působící v Praze poskytuje záminku k přirozenému střídání obou jazyků, sám Kukura však tvrdí, že v roli mluví „československy“, a kuriózně odmítá zásluhu spoluautora námětu. „Každý herec přece svou postavu dotváří. Za svůj největší přínos pokládám zápal plic, který jsem dostal během natáčení,“ prohlašuje herec.

Načež překvapivé tvrzení zdůvodní: „Kdybych nebyl nemocný, vysílal by se Inspektor Max už loni. Ale díky mému zápalu plic má premiéru až v roce 2018, tedy ke stému výročí vzniku československého státu, takže symbolicky maže hranice i mezi oběma jazyky,“ žertuje Kukura.

Jak inspektorův bývalý bratislavský kolega naznačí jeho nynějšímu pražskému parťákovi hned v prvním dílu, v němž vyšetřují únos dítěte, Max musel změnit působiště kvůli milostným pletkám – a těm se rozhodně nevyhýbá ani na české půdě. „Líbí se mi, že to není běžný krimiseriál, nýbrž série filmů o lidech, kteří žijí své životy – a vedle toho dělají kriminalistiku,“ shrnul Kukura příběh rozkročený mezi detektivku a komedii.

Pochválil také své tuzemské spoluhráče, Roberta Hájka v roli mladého kolegy, Terezu Brodskou coby státní zástupkyni i Igora Bareše, jenž ztvárnil jeho nadřízeného. „Vlastně se mi splnil sen z dětství. Když jsem hltal Profesionály, více než hlavní akční tandem se mi líbil jejich šéf major Cowley. A takový typ velitele tady v podstatě hraju,“ míní Bareš.

Inspektor Max rozšiřuje galerii svérázných detektivů, kteří rozbíjejí konvence. Provokuje už svým zjevem: obléká si barevná kostkovaná saka, zlaté řetězy, bílé ponožky, čímž prý záměrně bojuje proti předsudkům. „Sám jsem měl kdysi bílé ponožky na jedné společenské akci a někdo se nad tím pozastavil. Měl jsem mu tehdy říci, že není důležité, co člověk nosí na nohou, nýbrž v hlavě,“ podotýká Kukura.

Navíc na Maxově postavě oceňuje, jak zaznamenává proměny okolního světa. „S jinou dobou přišly jiné problémy, jiná morálka, jiné předpisy – bohužel i takové, které policii svazují ruce. A můj hrdina patří k těm strážcům zákona, kteří ve jménu spravedlnosti neváhají předpisy porušit,“ shrnul herec.