Z filmu Nová šichta | foto: Ji.hlava

Ceny Ji.hlavy si rozdělili Aj Wej-wej, přerod horníka či polární deník

  • 1
Mezinárodní festival dokumentů Ji-hlava vyhlásil vítěze svého 24. ročníku, který se kvůli koronaviru konal v online podobě. Snímky však zůstanou k vidění i po slavnostním zakončení, a to až do 8. listopadu.

Domácí soutěž Česká radost vyhrál snímek Nová šichta, jenž letošní přehlídku zahajoval ve světové premiéře a který sleduje rekvalifikaci propuštěného havíře Tomáše Hisema v budoucího programátora. Chystá se rovněž do kin.

Sekci Opus Bonum opanoval slovensko-český videodeník z pobytu na polské antarktické stanici Bílá na bílé, v kategorii Mezi moři zvítězili Lotyšští kojoti, což je výraz pro tamní převaděče uprchlíků, a ze studentských děl bodoval obraz čečenského venkova Čas je.

Umělec čínského původu působící v Německu Aj Wej-wej, z jehož děl festival uvedl novinky CoroNation a Vivos,  dostal cenu za přínos světové kinematografii.  

Pořadatelé Ji-hlavy zaznamenali na pět tisíc diváckých akreditací. Z každé zaplacené akreditace věnují šedesát procent částky filmařům a rozdělí je  podle toho, jak bude ve finále ten který film sledovaný.