Matthew Goode při natáčení Jana Žižky v roli Zikmunda

Matthew Goode při natáčení Jana Žižky v roli Zikmunda | foto: Bioscop

Krále Zikmunda hraje v Janu Žižkovi hrdina seriálu Panství Downton

  • 11
Čtyřicetiletý britský herec Matthew Goode, hrdina seriálů Panství Downton a The Crown, vytvořil v historickém velkofilmu Jan Žižka roli krále Zikmunda. „V Praze jsem točil už v roce 2003 a za patnáct let se to tady změnilo k lepšímu,“ chválil herec známý i z filmu Woodyho Allena Match Point - Hra osudu.

Herec si oblíbil zejména natáčení na hradě Zvíkov. „Nejvíce scén jsem měl s Tilem Schweigerem, kterého jsem předtím moc neznal, ale je to naprosto úžasný člověk. A taky s Michaelem Cainem, což je pro mě ikona a natáčení s ním si budu pamatovat navždycky,“ dodal nadšený Goode.

Příběh Jana Žižky ho fascinoval: „Je neuvěřitelné, čeho dosáhl, že to byl nikdy neporažený vojevůdce. Přitom přišel o oči a byl v podstatě slepý,“ shrnul herec.

Nepřímo také naznačil, jak film pojme historickou úlohu Zikmunda, když podotkl: „Zahrál jsem si se skvělým štábem v nádherných lokacích a báječnými kolegy darebáka, takže odjíždím domů naprosto šťastný.“

Goode u nás kdysi natáčel romantickou komedii Hon za svobodou, ale má už za sebou i filmy Ve stínu Beethovena, kde hrál s Edem Harrisem a Diane Krugerovou, a Kód Enigmy, kde jeho partnery byli Benedict  Cumberbatch a Keira Knightleyová. Ceny či nominace sbíral za snímky Hořící muž a Stoker.