Jaký film koupit na Vánoce?

Jaký film koupit na Vánoce? | foto: archiv TV Nova

Jaké filmy koupit pod stromeček aneb 77 tipů na dárky

  • 25
Deník MF DNES společně s portálem iDNES.cz připravil předvánočního průvodce nejlepšími filmy, které letos vyšly na DVD či na nových blu-ray nosičích.

Na DVD vyšly letos stovky titulů, a i když jsem měl zpočátku pocit, že loni byl výběr větší (a selekce tedy složitější), i tentokrát jsem některé filmy "vyhazoval" velmi nerad.

Třeba Kauzu CIA režírovanou Robertem De Nirem, který do svého špionážního thrilleru obsadil hvězdné kolegy Angelinu Jolie a Matta Damona. Nebo Oscarem oceněnou Ďáblovu dílnu, která s krutou nesmlouvavostí líčí válečný příběh padělatelů. A chybí i Sweeney Todd, holič s krvavou břitvou, který dal opět vyniknout režisérskému umu Tima Burtona a hereckému Johnnyho Deppa.

Kauza CIADo letošních 77 tipů se nevešly. Kauza CIA prohrála se zajímavějším Americkým gangsterem, příběh i režie byly v tomto případě přesvědčivější. Sweeney Todd doplatil na komiksový styl - v této sekci je rok od roku větší přetlak; Hancock byl vtipnější, Iron Man propracovanější, Speed Racer stylovější, Neuvěřitelný Hulk akčnější...

DVD není špatný dárek na Vánoce. Zážitek za pár stovek, v případě filmů s novinami pár dvacetikorun, podobně jako u řady starších titulů. Ani největší aktuální hity nepřekračují pětistovku.

Samozřejmě se i s DVD dá vykouzlit dar z kategorie luxusní - pokud takový chcete, inspirujte se. Speciální dárky zahrnují kolekce, kterých před Vánocemi přibývá rychleji než sněhu na českých horách, televizní seriály nebo exkluzivní edice.

Paul NewmanVzpomínkou na letos zesnulého herce Paula Newmana budiž kolekce jeho starších filmových hitů, milovníka bondovek potěší speciální vydání Casina Royale, které doplnily dva disky bonusů.

A seriály? Dlouhých zimních večerů bude ještě bezpočet a komfort vlastního tempa nepřerušovaného reklamami je nebývalý.

Poprvé jsem do přílohy zařadil disky blu-ray. Zjednodušeně řečeno jde o DVD s vysokým rozlišením. Běžný přehrávač si s nimi neporadí, musíte mít speciální. A také moderní HD televizi. Jinak efekt v mnohem kvalitnějším obrazu nepocítíte. Blu-ray disky však umějí přehrávat i herní konzole Playstation 3. A také proto se disky s modrým páskem na obalu dostávají do českých domácností.