Ian McKellen v roli Gandalfa ve filmové trilogii Pán prstenů

Ian McKellen v roli Gandalfa ve filmové trilogii Pán prstenů | foto: New Line Cinema

Ian McKellen si znovu zahraje Gandalfa

  • 4
Britský herec Ian McKellen potvrdil, že se znovu ujme role čaroděje Gandalfa, která ho proslavila v trilogii Pán prstenů. Ve stejné roli by se měl objevit v plánovaném filmu Hobit podle stejnojmenné knihy J. R. R. Tolkiena.

"Ano, je to pravda," řekl McKellen časopisu Empire. "Není to role, která by se odmítala. Moc rád jsem hrál Gandalfa."

Natáčet se budou dva filmy Hobit a objevit by se měly v roce 2010 a 2011. Dějově předcházejí trilogii Pán prstenů, kterou režíroval Peter Jackson.

Podle studia New Line bude první film adaptací Hobita a druhý bude originální příběh, který pokryje 60 let mezi knihou a začátkem Pána prstenů.

Pán prstenů: Gandalf proti králi Angmaru

Filmy už ale nebude režírovat Peter Jackson, nýbrž mexický režisér Guillermo del Toro. Točit se ale budou zase na Novém Zélandu.

"Mluvil jsem s Guillermem o tom, že mi Peter Jackson tuto roli nabídl. Guillermo mi nyní potvrdil, že ji budu skutečně hrát," citoval McKellena server BBC.

Plánované natáčení komplikoval právní střet mezi Peterem Jacksonem a studiem New Line, které vlastní práva na filmové zpracování Tolkienových knih. Studio si nepřálo, aby Jackson Hobita režíroval.

"Pokud jde o to, jak postupuje práce na obou filmech a co se bude dít na plátně, Guillermo příliš mnoho podrobností nesdělil. Já vám ale mohu říci, že to bude úžasné," řekl Ian McKellen, jemuž ztvárnění role Gandalfa v Pánu prstenů vynesla nominaci na Oscara.

Kniha Hobit předchází Pánovi prstenů a vypráví příběh Bilba Pytlíka. Ukazuje se v ní, jak Bilbo získal kouzelný prsten, který později předal svému synovci Frodovi.

,