Cannes 2001 - Jean Luc Godard a Cecile Campová

Cannes 2001 - Jean Luc Godard a Cecile Campová - Švýcarský režisér Jean Luc Godard (vpravo) s herečkou Cecile Campovou před projekcí jejich filmu Eloge de L'Amour na 54. MFF v Cannes.

Godard se bude potřinácté snažit o cenu v Cannes

Již po třinácté se do Cannes vrací Jean-Luc Godard, který se sice stal legendou francouzské nové vlny 60. let, ale na světoznámém filmovém festivalu dosud nezískal žádnou cenu. Bilanci si bude 70letý režisér snažit v hlavní soutěži vylepšit snímkem "Eloge de l'amour" (Chvála lásky), v němž se zabývá třemi partnerskými páry - mladým, ve středním věku a starším.

Na jejich příběhu se snaží ukázat čtyři klíčové momenty vztahu - setkání, vášeň, neshody a rozchod. Režisér, který obvykle rozděluje diváky na bezvýhradné obdivovatele a na ty, kdo jeho v posledních letech stále nesrozumitelnější snímky nesnášejí, natočil "Eloge de l'amour" částečně na černobílý film a částečně za pomoci malé videokamery. Do hlavních rolí obsadil mimo jiné spisovatele Jeana d'Ormessona a filmové kritiky Clauda Baigneresa a Rémo Forlaniho.

Program letošního
ročníku festivalu
v Cannes najdete
ZDE

Americký herec Sean Penn dnes představuje svůj třetí snímek, který natočil jako režisér. O Zlatou palmu se bude ucházet snímkem "The Pledge" (Slib), v němž vychází z dramatu Friedricha Dürrenmatta. Stejně jako ve svém předchozím filmu "CrossingGuard" obsadil Penn do hlavních rolí svou ženu Robin Wright Pennovou a Jacka Nicholsona. Pennová hraje matku zavražděného dítěte a Nicholson detektiva ve výslužbě, který jí slíbil najít vraha.

Italský režisér Ermanno Olmi, který dostal Zlatou palmu v roce 1978 za "Strom na dřeváky", uvádí "Il Mestiere Delle Armi" (Řemeslo zbraní), historickou válečnou fresku z Itálie 16. století. Hlavní roli kapitána papežské armády Jana Medicejského
hraje 25letý bulharský herec Christo Živkov. Pro 69letého bývalého asistenta Piera Paola Pasoliniho je to již čtvrtá účast v hlavní soutěži v Cannes.

Debutem dne by měla být první režie americké herečky Jennifer Jason Leighové, která se k režii filmu "The Anniversary Party" (Večírek k výročí svatby) spojila s dalším hercem, Skotem Alanem Cummingem. Oba také hrají hlavní role filmu o manželském páru hollywoodské herečky a scénáristy, který je uváděn v sekci Un
Certain regard.

V pondělí festival pokračoval nejen uvedením filmů "Roberto Succo" Francouze Cédrika Kahna a "Klavíristka" Rakušana Michaela Hanekeho v hlavní soutěži, ale rovněž poctou 82letému francouzskému režisérovi komedií Gérardovi Ourymu, jíž se zúčastnili i Jean-Paul Belmondo, Alain Corneau, Pierre Richard, Philippe Noiret a Henri Verneuil.