Vystoupení Mikolase Josefa s písní Lie To Me | foto: www.eurovision.tv

GLOSA: Mikolas Josef je ve finále. Desetkrát víc lidí sledovalo hokej

  • 27
Jako teprve druhý zástupce Česka postoupil Mikolas Josef do finále písničkové soutěže Eurovize. Přenos na ČT 2 sledovalo 112 tisíc lidí. Pro srovnání, hokejové utkání Česka se Švýcarskem vidělo v témže čase více než 1,3 milionů fanoušků.

Jistě, úterní hokej byl napínavější než série více méně unylých vystoupení prvního semifinále 63. ročníku Eurovision Song Contest, do něhož vneslo šťávu jen pár výjimek včetně Mikolase Josefa. Navíc eurovizní soutěž u nás tradičně nezabírá, přesto překvapí, že nepronikla ani mezi pořady večera.

Do žebříčku sledovanosti se přitom za dominující sport se značným odstupem navěsily seriály Ordinace v růžové zahradě 2 a Ohnivý kuře, pohádka Peklo s princeznou i válečný film Tmavomodrý svět. Takže příčina malého zájmu asi nespočívá jenom v přímé konkurenci hokejového šampionátu.

Více se ukáže v sobotu, kdy se vysílá finále Eurovize. Jednak rozhodující klání postoupí na program ČT 1, jednak se ve stejném čase hraje zápas Kanady s Finskem, který české fanoušky tolik nepálí. Nadto Mikolas Josef nevyloučil, že se při svém vystoupení pokusí o salto, které mu při zkoušce před lisabonskou premiérou vyneslo zranění. „Možná budu takový blázen, že to udělám. Sice mi radí, ať to vynechám, ale dělám to už pět měsíců,“ řekl zpěvák po prvním kole.

Příchuť možného rizika i fakt, že jej tisk řadí mezi favority, by díky Mikolasovi Josefovi mohly v sobotu přece jen počty domácího publika navýšit. Na druhou stranu už ani Eurovize neláme rekordy. Ještě předloni nasbíralo její finále celosvětově téměř 300 milionů diváků, loni už jich bylo „jen“ 180 milionů.