Z filmu Tropická bouře | foto: Bontonfilm

Filmové premiéry: animované Klony a nekorektní Stiller

  • 0
Kromě přátel a osudové lásky potkáte v kinech nově i animovaného mistra Yodu, Bena Stillera v roli Bruce Willise či vzpomínky na jednu z nejtragičtějších událostí 2. světové války.

STAR WARS: KLONOVÉ VÁLKY - premiéra 18. září
více o filmu zde
z filmu Hvězdné války: Válka klonů
Mezi epizodami s čísly II a III slavné sextalogie se odehrává kompletně animovaný snímek, jenž si připravuje půdu pro chystaný animovaný seriál, jenž má mnohé ve filmech neukázané vysvětlit.

Galaxií se šíří ničivá vlna Klonových válek a udatní rytíři řádu Jedi dělají všechno pro to, aby znovu nastolili řád a mír. Anakin Skywalker a jeho učednice Ahsoka Tano se tak vydávají na cestu, která pro ně ale bude mít dalekosáhlé důsledky.

Netrpělivé očekávání fanoušků vystřídaly přinejmenším rozpaky. V zámoří si film nijak výrazně dobře nevede a první ohlasy tuzemských diváků také dávají palec dolů - vadí jim hlavně dětinskost, s jakou je příběh pojat.

TROPICKÁ BOUŘE - premiéra 18. září
více o filmu zde
Z filmu Tropická bouře
Za novou komedií, která si opravdu nebere servítky a pobouřila už nejednoho diváka i kritika, stojí Ben Stiller. Napsal scénář, zahrál si hlavní roli a posadil se i na režisérskou sesli.

Stiller tentokrát hraje úspěšného akčního hrdinu, marně toužícího po sošce Oscara, a jednu z hollywoodských hvězd, které se sešly na natáčení největšího a nejdražšího válečného filmu všech dob, v němž Američané konečně vyhrají ve Vietnamu.

Film, který vznikal pět let, vyvolal bouři hlavně kvůli "nekorektnímu" vtipkování na účet postižených a řádné porci vulgarit, jež v něm zazní. Nutno ovšem říct, že diváci se u něj převážně výtečně baví.

KATYŇ - premiéra 18. září
více o filmu zde - recenze zde
Z filmu Katyň
Na Oscara nominovaný film slavného Andrzeje Wajdy popisuje jednu z nejtemnějších událostí polských dějin: masakr téměř 23 tisíc polských vojáků i civilistů, který provedla sovětská tajná policie NKVD v roce 1940.

Drama, které Wajda natočil podle knihy Katyń: Post Mortem od Adrzeje Mularczyka, vypráví příběhy lidí, které masakr osobně zasáhl. Patří k nim i Wajda - v Katyni byl totiž zavražděn jeho otec.

Diváckou obec film rozděluje na ty, kteří hovoří o působivém dramatu, jež je třeba vidět, a na ty, kteří mu nemohou přijít na chuť hlavně kvůli "akademické korektnosti", s jakou je natočen.

PREMIÉRY MINULÉHO TÝDNE 
Tobruk - více o filmu zde - recenze zde a zde
Absurdistán - recenze zde

NA CO SE CHODÍ V ČESKU
z filmu TobrukPravděpodobně lehkost a nezdolný optimismus prýštící z muzikálu Mamma Mia! opět způsobil, že "písničkál" Abby opět o víkendu vládl v návštěvnosti. Vydělal 3,4 milionu korun. Bezmála dva miliony katapultovaly na stříbrnou pozici Marhoulův epos Tobruk a bronz náleží tradičně Bathory, tentokrát s tržbou ve výši 1,5 milionu. Velmi slušně si vedl i druhý Hellboy a robůtek Vall-I.
Zdroj: Unie filmových distributorů, www.ufd.cz

NA CO SE CHODÍ V USA
Z filmu Burn After Reading (Po přečtení spalte) - Brad PittNový film bratří Coenů v zámoří zabere vždy, stejně jako komedie s Bradem Pittem a Georgem Clooneym Po přečtení spalte. Na zlato jí stačila tržba ve výši 19,1 milionu dolarů. Druhé místo také patří komedii s názvem Family That Preys Together, diváci za ní na pokladnách nechali 17,4 milionu. A třetí příčku obsadila kriminálka s Robertem DeNirem a Al Pacinem Righteous Kill se skóre o milion nižším. Do pětky nejlepších se podařilo vniknout ještě filmu s prostým názvem Žena a udržela se i Stillerova Tropická bouře.
Zdroj: Internet movie database, www.imdb.com

Děti noci - Martha Issová a Jiří MádlPŘÍŠTÍ TÝDEN NÁS ČEKÁ
Těšit se příští čtvrtek můžete na komedii 2 dny v Paříži, dokumentární Kauzu Litviněnko, český psychologický thriller The Resolution a zejména na na karlovarském festivalu oceněný snímek Děti noci.