Přípravy na filmový festival v Benátkách, jehož symbolem je Zlatý lev

Přípravy na filmový festival v Benátkách, jehož symbolem je Zlatý lev - Benátky (25. srpna 2008) | foto: Reuters

Filmové Benátky čeká souboj Italů s Američany

  • 0
Novým filmem Joela a Ethana Coenových Po přečtení spalte s Georgem Cloonym, Bradem Pittem a Johnem Malkovichem ve středu začíná 65. mezinárodní filmový festival v Benátkách. Porota za předsednictví Wima Wenderse bude posuzovat 21 filmů hlavní soutěže do 6. září.

Nejvíce želízek v ohni má kinematografie USA, kterou kromě "kmenových" režisérů, jako jsou Kathryn Bigelowová nebo Jonathan Demme, zastupuje také o mnoho mladší Darren Aronofsky, známý svou zálibou ve využívání nejnovějších vizuálních technik.

Dalšími reprezentanty Států jsou dva "Neameričané": Amir Naderi, který opustil rodný Írán před dvaceti lety, a Mexičan Guillermo Arriaga, jenž proslul jako scenárista, ale tentokrát se představí svou režijní prvotinou Burning Plain, pro niž získal hned napoprvé hvězdy Kim Basingerovou a Charlize Theronovou.

Jména tvůrců čtyř italských filmů soutěže - Pupi Avati, Pappi Corsicato, Ferzan Ozpetek a Marco Bechis - slibují, že půjde o díla velmi rozmanitých témat i stylů. Z dalších evropských zemí se v soutěži uplatnila Francie - v několika případech coby koproducent, stejně jako Německo.

Rusko dostalo příležitost ucházet se o Zlatého lva filmem Papírový voják, Alexeje Germana mladšího, který vzbudil v Benátkách už před třemi lety pozornost filmem Garpastum. Z latinskoamerického kontinentu do hlavního klání pronikla jen Brazílie, a to pouze díky produkčnímu podílu na italském a čínském filmu.

Milovník asijských kinematografií Marco Müller, který byl jako ředitel Benátek potvrzen na další čtyři roky, našel v Japonsku vedle už legendárního Takešiho Kitana s jeho novým filmem Achilles a želva také novinku mistra animace Hayao Myazukiho.

Turecký režisér Semih Kaplanoglu, jehož film Vejce sklízel v loňském roce ceny po nejrůznějších festivalech, představí v Benátkách nový film Jih.

Dalšími "exoty" letošní soutěže budou Alžířan Tariq Tegula s filmem Klec nebo etiopský tvůrce Haile Gerima s filmem Teza, jehož hlavním producentem je německá firma Pandora, která pomohla na svět už řadě filmů, například Slámovu cenami ověnčenému Štěstí.

Také Vesnický učitel Bohdana Slámy bude v Benátkách, nikoli však v soutěži, ale v sekci Giornate degli autori čili Dny autorů, v níž ostatně podle mnoha soudů byly loni některé filmy lepší než v hlavním programu.