František Kriegel

František Kriegel | foto: Lidové noviny

Dal půldruhého milionu na politický thriller o Františku Krieglovi

  • 0
Zázraky se ještě dějí. Na besedu Ivana Fíly o jeho knize a připravovaném stejnojmenném filmu Muž, který stál v cestě přišel člověk, kterého projekt natolik zaujal, že nabídl pomoc.

„Děkujeme panu Jiřímu Markovi za podporu ve výši 1,5 milionu korun. Jeho důvěry si velmi vážíme,“ sdělil tvůrce politického thrilleru z období roku 1968, jehož hrdinou bude František Kriegel, jediný člen československé delegace, jenž odmítl v Moskvě podepsat souhlas s okupací naší země.

Proč se podnikatel Jiří Marek rozhodl přispět právě na Fílův projekt? „Příběh Františka Kriegla mě oslovil již dávno a další rozhodnutí už bylo spíše dílem náhody. V každém případě bych určitě nepodpořil něco, s čím bych se sám neztotožnil,“ odpověděl Marek, pro kterého je to první dar ve sféře kinematografie, respektive kultury.

Investor, nebo mecenáš?

Ke Krieglově osobnosti jinak žádný specifický vztah nemá, a přestože se uvolil odpovědět na několik otázek, chce zůstat v pozadí.

„Nemám zapotřebí propagaci ani reklamu, takže opravdu nic nečekám. Pan režisér mi sice sdělil, že uvažuje o menší roličce pro mne, ale to je otevřené a nechám to plně na něm,“ ujistil Marek.

V současné době přispívají soukromníci spíše na obnovu prověřené filmové klasiky, příkladem může být dar Milady a Eduarda Kučerových, díky němuž se dočkal digitálního restaurování mimo jiné Spalovač mrtvol, který se ve vyčištěné podobě předvede o víkendu na karlovarském festivalu.

Proč Marek patří k mecenášům, kteří věří v nové filmy? „V zásadě nejsem mecenáš, nýbrž investor. Mecenášem se stanu až v případě, že Muž, který stál v cestě bude finanční propadák,“ žertuje Marek.

Podporu snímku už přislíbil i podnikatel Karel Janeček. Na roli Kriegla se chystá Tomáš Töpfer, jeho ženu ztvární Taťjana Medvecká a pro úlohu Gustáva Husáka si režisér vybral Miroslava Donutila.