Festivalu chyběly hvězdy

Tvar zlatavé zátoky Atlantiku dal jméno festivalovým cenám, jež se v sobotu už po devětačtyřicáté rozdělovaly ve španělském přímořském městě San Sebastian (baskicky Donostia). Vítěznou Zlatou mušli udělila porota v čele s francouzským režisérem Claudem Chabrolem filmu chilského tvůrce Orlanda Lueberta Taxi pro tři.

Příběh vydíraného taxikáře však nenalezl mnoho příznivců, takže na závěrečné konferenci dali novináři velmi hlasitě najevo svou nelibost. S větším pochopením se setkala další ocenění, zejména zvláštní cena poroty přiznaná španělskému filmu Na staveništi, v němž Jose Luis Guerin originálně s průhledy do lidských osudů zachytil výstavbu velkého obchodního střediska na místě starých domů lidové čtvrti Barcelony. Právě dílo, jež je v podstatě dokumentem, bylo pokládáno za nejlepší film soutěže a získalo i cenu kritiků FIPRESCI.

K pozoruhodnějším filmům patřil i švýcarský Útěk do ráje, jehož hlavní představitel Duzgun Ayhan si právem odnesl Stříbrnou mušli za roli otce kurdské rodiny prchající z Turecka. Zajímavou postavu vytvořila v historickém filmu Vicenta Arandy Johana Silena také nositelka Stříbrné mušle mezi herečkami - Pilar Lopezová de Ayala. Jak se předpokládalo, bez povšimnutí nenechala porota ani drásavý, dobře natočený film Takový je život, situovaný do hospicu: jeho tvůrce Jean-Pierre Ameris si vezl do Francie cenu za režii.

Celkově byla letošní soutěž v San Sebastianu nepříliš silná, nechyběly v ní ani vyslovené omyly jako oba čínské filmy: Motýlí úsměv, socrealistická historka bez nápadu, a nesmyslný horor Viditelné tajemství. Jejich přítomnost je patrně projevem  trvalé vlny zájmu o kinematografie asijského kontinentu, což se děje tak trochu na úkor kinematografií východní Evropy, které byly i v San Sebastianu Popelkou. Po dlouhé době letos soutěžil alespoň v sekci Noví režiséři Petr Václav s Paralelními světy, cenu si ovšem odtud odneslo sociální drama mexického tvůrce Gerarda Torta Ulice.

Atmosféru festivalu poznamenal teroristický útok na Ameriku. Národní tragédie přiměla Warrena Beattyho a Julii Andrewsovou, kteří měli převzít ceny za celoživotní dílo, aby účast odřekli už před zahájením. Během festivalu pak docházely omluvy dalších očekávaných osobností, takže kromě Harveye Keitela, jehož přemluvil producent, aby přijel aspoň na skok, se média musela spokojit hlavně s domácími hvězdami. Přijelo i méně novinářů a jiných hostů ze zámoří. Ti, kdo dorazili, ocenili retrospektivu věnovanou Franku Borzagemu a přehlídku Made in Spanish, jež zde tradičně představila novinky španělsky mluvících zemí.