Festival napočítal 122 440 diváků

Letošní filmový festival v Karlových Varech zná už konečný počet svých návštěvníků. Jeho 38. ročník navštívilo 10 480 filmových příznivců. Novinkou letošní filmové přehlídky se stal Festival Pass, tedy karta, která nahradila dřívější diváckou a studentskou akreditaci. Tuto kartu si na festivalu koupilo celkem 7 010 studentů a pravidelných diváků.

Festivalový personál vyřídil také 3 540 akreditací pro hosty k filmům, distributory, novináře, filmové profesionály, partnery festivalu a další. Novinářů bylo celkem 612, filmových profesionálů 420.

V průběhu devíti festivalových dnů se uskutečnilo 476 filmových představení, která navštívilo 122 440 diváků. Většina z nich využila výběru vstupenek na Festival Pass nebo akreditační kartu.

Každý den se ve dvanácti kinosálech uskutečnilo až 63 veřejných projekcí, které byly v podstatě vyprodány. V rámci festivalu měli diváci možnost zhlédnout 304 filmů, z nichž mělo 18 snímků světovou, 21 mezinárodní a 2 evropskou premiéru.

V mezinárodní soutěži celovečerních hraných filmů bylo uvedeno 16 snímků – všechny kromě jediného měly na festivalu světovou, mezinárodní nebo evropskou premiéru. Své filmy na festivalu doprovodilo více než 1 250 českých i zahraničních hostů – tvůrců, herců, producentů či distributorů.

Zlomek z toho, na co se ve Varech stály fronty, uvede další Mekka dobrého filmu - žižkovské Aero. Minifestival Ozvěny 38. MFF Karlovy Vary tam probíhá od 12.
do 20. července.