Alan Parker

Alan Parker - Mezinárodní fórum kinematografie a literatury v Monte Carlu (Monako) | foto: Profimedia.cz

Febiofest: vyprodané filmy a cena pro Parkera

Přehlídka Febiofest začíná teprve dnes, a už má dopředu vyprodané první filmy. V Praze také čekají prvního proslulého hosta. Během dne má přiletět britský režisér sir Alan Parker.

Americké filmy Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem či Útěk do divočiny, novinka uctívaného korejského režiséra Kim Ki-duka Dech, ale také třeba soutěžní estonský snímek Magnus nebo Guča ze sekce balkánských děl. To všechno jsou filmy, na které se návštěvník pražského Febiofestu už jen stěží dostane. Mají vesměs vyprodáno.

Alan Parker, který byl za Půlnoční expres a Hořící Mississippi nominován na Oscara, si dnes večer v multikině Village do sbírky trofejí přidá českou cenu Kristián a zítra uvede na Febiofestu na půdě Kina osobností výběr svých děl. Fanoušci Parkera znají především díky hudebním hitům Pink Floyd: Zeď nebo Evita.

Spolu se zahájením se také rozběhne letošní novinka, on-line prodej festivalových vstupenek, který by měl omezit fronty provázející předprodej. Zájem se dosud týká všech sekcí – od soutěže mladých evropských děl, z nichž bude poprvé vybírat porota vítěze, až po klasiku.

Třeba cyklus Evropští mistři zahrne tituly režisérů Volkera Schlöndorffa, Carlose Saury, Ermanna Olmiho, bratří Tavianiových či Bernarda Bertolucciho. Naopak ty "nejnovější a nejobjevnější" filmy slibují programoví šéfové Štefan Uhrík a Hana Cielová v sekci Američtí nezávislí, kterou dlouhá léta připravovali pro karlovarský festival.

Během víkendu čeká Febiofest další várku hostů včetně dvou hereček. V sobotu se představí Isild Le Besco, která se ve Francii proslavila vedle rolí ve filmech Sade či Adolphe i vlastními režijními pokusy. Nedělní "slovenský den" bude patřit Magdě Vášáryové. Hrdinka vláčilovské legendy Markéty Lazarové, zařazené rovněž na program Febiofestu, si chce v Praze prohlédnout také výstavu věnovanou Františku Vláčilovi. Do hereččiny festivalové retrospektivy zařadili pořadatelé ještě díla Postřižiny, Jižní pošta, Tichá radost a Soukromé životy.