God is a DJ. Den před Vánoci zemřel Maxi Jazz, tvář skupiny Faithless

  • 20
Ve věku 65 let zemřel raper a DJ známý pod přezdívkou Maxi Jazz. Britský hudebník byl zakladatelem a přední tváří britské elektronické skupiny Faithless. Ta se mimo jiné proslavila hitem God is a DJ.

Maxi Jazz, celým jménem Maxwell Frazer, zemřel v pátek 23. prosince ve svém domě.

Hudebník a DJ koketoval s hiphopem už od 80. let, kdy založil uskupení The Soul Food Café System. Spolu s ním koncertoval začátkem 90. let po Evropě jako doprovod Jamiroquai či Soul II Soul. Po rozpadu The Soul Food Café System spoluzaložil Maxi Jazz v roce 1995 Faithless společně s Rollem a Sister Bliss. Právě tato trojice je považována za ústřední sestavu britské taneční skupiny, jejíž elektronickou tvorbu Maxi Jazz obohacoval svým charismatickým rapem.

Faithless kombinující hip hop s taneční hudbou a dalšími styly se proslavili především hity God i a DJ, Mass Destruction, We Come 1, Insomnia či Salva Mea. „Byl to člověk, který naše životy změnil v mnoha směrech. Dal naší hudbě opravdový smysl a myšlenku,“ uvedli k odchodu svého člena zbývající tváře Faithless Rollo Armstrong a Sister Bliss.

„Bylo nám ctí a samozřejmě potěšením s ním pracovat. Byl skvělým textařem, DJem a buddhistou, úžasným performerem, milovníkem aut, nezastavitelným řečníkem, morálním kompasem a géniem,“ vyznali se Faithless dále.

Rodák z Brixtonu, který byl ve Faithless aktivní v letech 1995-2011 a od roku 2015, dále hostoval na hitech dalších tvůrců. Pro DJ Tiësta nazpíval hit Dance4life, objevil se i v písní Robbieho Williamse My Culture. Jeho koníčkem bylo i automobilové závodění, pro hudební záležitosti se mu však věnoval jen okrajově. Maxi Jazzův Nissan 350Z, jedna z mnoha položek jeho vozového parku, si ostatně zahrál v klipu k písni Faithless Flyin’ Hi.