Evropský fond Eurimages podpořil v ČR distribuci čtyř filmů

Distribuci čtyř celovečerních hraných filmů v České republice podpořil na svém posledním zasedání začátkem července evropský fond Eurimages. Podle zástupkyně České republiky v tomto fondu Heleny Uldrichové získal každý z těchto snímků částku 8000 eur (zhruba 288.000 korun). "Česká republika nebyla na této schůzi, která se konala v Budapešti, zastoupena žádným hraným či dokumentárním projektem," uvedla Uldrichová.

Společnost Cinemart uvede díky této podpoře koncem září do kin snímek režiséra Bachtiara Chudojnazarova nazvaný Luna Papa, který vznikl v koprodukci Německa, Francie, Ruska, Švýcarska a Rakouska. V kinech je už francouzsko - švýcarsko - britský film Himálaj - Karavana. Vzbudil pozornost na MFF v Karlových Varech a Gala Film jako distributor ho do konce měsíce představí například v Brně, Ostravě, Teplicích, Hodoníně, Děčíně, Jablonci nad Nisou a Liberci. V Praze se promítal v Galaxii, 24. července bude uveden v Evaldu a koncem měsíce v kině Mat.

Cineinvest uvede od 28. září snímek francouzského režiséra Patrika Leconta Prokletí
ostrova Saint - Pierre, jehož děj se odehrává v polovině minulého století na malém francouzském ostrůvku.

Čtvrtým podpořeným snímkem je nové dílo Nany Džordžadzeové Summer of 27 Kisses, které dá do kin od 7. září pražský Artcam. Tato gruzínská filmařka byla v roce 1996 oceněna na karlovarském festivalu, o rok později usedla v mezinárodní porotě.

Členství v evropském fondu pro podporu koprodukčních filmových projektů Eurimages je pro českou kinematografii výhodné, neboť více dostává, než stát zaplatí. Členství stojí přes 1,3 miliónu francouzských franků ročně (asi sedm miliónů korun). Přitom Jan Svěrák získal na Tmavomodrý svět 609.000 eur (asi 21,6 miliónu korun). Fond před lety přispěl jedním miliónem franků i na Svěrákova Kolju, podpořil Herzovu Pasáž a Švankmajerovy Spiklence slasti. V roce 1997 udělil 800.000 franků Michálkovu koprodukčnímu projektu Je třeba zabít Sekala. Grant získala i Smyczkova pohádková komedie Lotrando a Zubejda a také Lazebník sibiřský Nikity Michalkova, který vznikl i s českou účastí.

Ročně Eurimages rozhoduje o 150 až 200 projektech, z nichž zhruba polovinu finančně podpoří. Subvencuje také konkrétní kina věnující pozornost evropské kinematografii - v ČR pražskou Lucernu a brněnské kino Scala.