Magdalena Šittová a Marek Svitek v kostýmech při natáčení sci-fi filmu Duna | foto: archiv kaskadérů

Měl jsem písek úplně všude. Čeští kaskadéři vzpomínají na natáčení Duny

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ve filmové adaptaci slavného sci-fi románu Duna si zahráli čeští kaskadéři Magdalena Šittová a Marek Svitek, kteří pár tvoří i v soukromí. „Pouštní scény se natáčely v Abú Dhabí. Nejhorší byly ty s písečným červem, kde pokyny zněly jasně – běž jako o život,“ vzpomínají pro týdeník 5plus2.

Zlatavý písek, vzácné koření, bájný pouštní červ a také jedno ryze české překvapení. Nová filmová adaptace slavného sci-fi románu z 60. let minulého století spisovatele Franka Herberta, která do kin vtrhla v závěru uplynulého roku, je pro tuzemské fanoušky lákavější o to víc, že si v ní zahráli i čeští kaskadéři, hlavně Magdalena Šittová a Marek Svitek. Ti mají se zahraničními produkcemi už řadu zkušeností a mohou tak dát nahlédnout do zákulisí natáčení amerických kasovních trháků. 

Co se musí stát, aby si dva čeští kaskadéři zahráli v hollywoodském velkofilmu, jakým je Duna, který se ani nenatáčí v Česku?
Marek: Člověk samozřejmě musí začít na menších projektech, kde postupně nabírá zkušenosti. Třeba já jsem se dostal ke kaskadéřině přes bojové sporty, Majda přes tanec a akrobacii. Co se ale konkrétně Duny týče, byli jsme oba součástí natáčení Carnival Row tady v Česku, Majda dělala dublérku herečce Caře Delevigne, já jsem na dotáčkách dubloval Orlanda Blooma. Tam jsme se skamarádili s koordinátorem Tomem Struthersem, který je velmi zběhlý v hollywoodském světě a jeho další projekt byla právě Duna. Po natáčení nás a další kolegy pozval, abychom se toho také účastnili. Někteří už ale měli nasmlouvanou jinou práci, takže jsme vyrazili jenom my dva, Tomáš Rydval a později se na část projektu přidal ještě Tomáš Sobotka. 

Javier Bardem vždy nenápadně sbíral odpadky a dával si je do kapsy, aby je později mohl vyhodit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se