Z filmu Občan Havel

Z filmu Občan Havel | foto: Aerofilms

Dokumentární filmy Občan Havel a René sklízejí úspěch v Evropě

  • 3
Český dokument opět potvrzuje svou kvalitu. Hned dva snímky, Občan Havel režisérů Pavla Kouteckého a Miroslava Janka a film René režisérky Heleny Třeštíkové, se ucházejí o cenu Evropské filmové akademie Prix Arte.

Vítězný evropský dokumentární film vybere porota z celkového počtu deseti nominovaných snímků a bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu 6. prosince 2008 v Kodani.

"Oba dokumenty vstoupily na mezinárodní scénu s velkým ohlasem," říká Pavel Strnad ze společnosti Negativ, jež koprodukovala oba české filmy, a dodává: "Uvedení na důležitých mezinárodních festivalech tomuto úspěchu velice pomohlo."

Z filmu Občan HavelFilm Občan Havel byl uveden na letošním Berlinale v rámci sekce Fórum nezávislého filmu, odkud si přivezl pochvalné recenze od filmových kritiků. Americký odborný časopis Variety označil Občana Havla za "pozoruhodně intimní portrét ve stylu cinéma vérité". V srpnu letošního roku byl tento film také nominován na cenu Evropského parlamentu LUX Cinema Prize.

Občan Havel (trailer filmu)

"Občana Havla vidělo od jeho lednové premiéry v českých kinech už více než 160 tisíc diváků," říká producentka Jarmila Poláková ze společnosti Film & Sociologie.

Z filmu RenéČasosběrný dokument Heleny Třeštíkové René měl světovou premiéru v dokumentární soutěži letošního filmového festivalu v Karlových Varech, po níž byl uveden na dalších mezinárodních festivalech, mj. v korejském Pusanu či izraelské Haifě. Do českých kin vstoupil s velkou pozorností v červenci letošního roku.

René (trailer filmu)

"Úspěch obou filmů signalizuje, že český dokument zažívá v současnosti neobyčejně příznivé období," říká Pavel Strnad a dodává: "V letošním roce bude do českých kin uvedeno celkem 12 celovečerních dokumentárních filmů." O rostoucím zájmu o dokument svědčí i fakt, že letos poprvé udělí Česká filmová a televizní akademie v této kategorii Českého lva.