ČT protestuje proti kradené Nemocnici

  • 24
Čtyři dny před zahájením nové série televizní Nemocnice vydal časopis Květy samostatnou devadesátistránkovou brožurku s názvem Vše o seriálu... Nemocnice na kraji města. Časopis si tak výhradně díky tiskovým materiálům z České televize zařídil slušný byznys. "To, co udělali mi připadá velmi neseriózní," vysvětlil iDNES mluvčí ČT Richard Klatovský.

Za 49 korun najdete v publikaci, která vyšla jako první v edici Knihovnička týdeníku Květy, obsahy původních, ale i nových dílů. Vše doplněno fotografiemi, rozhovory a opepřené komixovými bublinami. Náklad byl okamžitě rozprodán.

Klatovský poslal osobně šéfredaktorovi Květů Jiřímu Vávrovi protestující dopis. Brožura podle něj otiskla bez souhlasu televize celou řadu fotografií, které smějí časopisy zveřejňovat jen v souvislosti s konkrétním programem.

Vše o Nemocnici

Vydavatel zneužil i ochranné známky na  starou i novou část seriálu, nehledě na to, že podle Klatovského zcela neeticky zveřejnil obsahy dílů, které diváci České televize ještě neviděli.

"Očekávám, že šéfredaktor zareaguje, že mi co nejdřív odpoví," věří Klatovský. "Žádnou žalobu jsme nepodávali, nechci být dopředu hned konfrontační." Klatovský si myslí, že by bylo přinejmenším slušné zaplatit televizi minimálně za použité fotografie ze seriálu.

"Čekám na rozbor právníků," řekl iDNES šéfredaktor Květů Jiří Vávra, který předpokládá, že na dopis z televize odpoví do dvou týdnů. "Nikdy jsem se netajil tím, že fotografie České televizi platíme a dál hodláme platit. Tisíc korun za kus, jak je už léta obvyklá taxa," dodal Vávra.

Doktor Blažej a doktorka Čeňková. Fotografie ze 4. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Syn doktora Blažeje (Saša Rašilov). Fotografie ze 4. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Fotografie z 5. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Fotografie z 5. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Doktor Blažej se svou dcerou. Fotografie z 5. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Fotografie z 5. dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 2O letech.

Časopis Květy vydal brožuru Vše o Nemocnici na kraji města.

Časopis vydal tiskem obsahy i všech nově natočených dílů, které diváci ještě neviděli.

Fotografie z původních dílů opatřila redakce časopisu komixovými bublinami.